3 min. čitanja

VIDEO U Općini Bale nemoćni – Ne mogu stati na kraj bespravnom graditelju koji uništava zaštićeni krajobraz

VIDEO U Općini Bale nemoćni – Ne mogu stati na kraj bespravnom graditelju koji uništava zaštićeni krajobraz
Foto: Čitatelj

BALE – Nema kome tvrtka Mon Perin nije prijavljivana zbog ilegalnih radova u zaštićenom krajobrazu na području Općine Bale. Riječ je o tvrtki koja se vodi kao dioničko društvo, koja je prvotno osnovana kao udruga građana, a čiji je osnivač kontroverzni istarski poduzetnik/političar Plinio Cuccurin.

U Općini Bale, na području Colona i San Pola, u tijeku je bezobrazna devastacija obale i zaštićenog krajobraza. Bezobrazna je iz razloga što tvrtka Mon Perin d.o.o., koja obavlja ilegalne radove na spomenutom području, uporno ignorira inspekcijska rješenja o obustavi i zabrani tih radova. Ne samo da ignoriraju, već su i pojačali radove, doznajemo od ravnateljice Javne ustanove Natura Histrica Silvie Buttignoni.

– Točno je da se nelegalni radovi odvijaju od strane tvrtke Mon Perin d.o.o. – i u San Polu i u Colonama (Zaštićeno područje Značajni krajobraz Rovinjski otoci i priobalno područje). Točno je da su unatoč zabrani nastavili s radovima, a točno je i da nitko u Istarskoj županiji nije odobrio gradnju na ovom području – kazala nam je ravnateljica.

Tvrtku nadzire dobro poznato lice

Mon Perin d.o.o na području Colona gradi kamp – navodno s mobilnim kućicama, no za svaku kućicu napravljen je betonski temelj pa je upitno i koliko takva građevina odgovara nazivu “mobilni”. Betoniraju se u Colonama i bazeni, a na plaži San Polo osvanuo je stotinjak metara betonski zid tik uz more.

Tvrtka Mon Perin d.o.o. osnovana je 2005. godine s ciljem razvijanja socijalnog poduzetništva. Tako piše na njihovoj web stranici, na kojoj se također može doznati i da društvo broji više od 900 malih udjeličara, Baljana i “prijatelja Bala”’, te da se bavi svim i svačim – od trgovine, zastupanja domaćih i stranih osoba u inozemstvu, ugostiteljstvom, iznajmljivanjem plovila do građenja, projektiranja i nadzora.

Predsjednik Uprave društva je Massimo Piutti, dok na čelu Nadzornog odbora sjedi zvučno ime – Plinio Cuccurin, nekadašnji TDR-ovac, i neuspjeli političar.

Tko im što može?

JU Natura Histrica

je, kaže nam Buttignoni, izrekla usmenu i pismenu zabranu gradnje tvrtki Mon Perin d.o.o., a predmet je prijavljen i Državnom inspektoratu. Na teren je izašla županijska inspekcija zaštite prirode koja je obustavila radove, a navodno je podignut i optužni prijedlog. No radni strojevi se ne gase – betonskih temelja sve je više na području koje se vodi kao Zaštićeno područje Značajni krajobraz Rovinjski otoci i priobalno područje.

– Pitanje je kako je moguće da se radovi nastavljaju? Ne bi li inspekcija trebala moći nekako intervenirati i imati alate kako spriječiti daljnju devastaciju mimo neposluha investitora koji će najvjerojatnije završiti posao, platiti kaznu i najvjerojatnije koristiti to što je izgradio već u slijedećoj turističkoj sezoni? – s razlogom pita ravnateljica Buttignoni.

Zemljište na kojem Cuccurinova ostavština devastira i ono malo nedevastiranog istarskog priobalja, pripada Općini Bale. Načelnik Općine Edi Pastrovicchio nije bio nešto rječit na naš upit. Rekao je tek da se Općina Bale svim silama bori protiv bespravne gradnje te da su u stalnom kontaktu s nadležnom inspekcijom.

Škrti s informacijama su i u Državnom inspektoratu, gdje nam je rečeno da je na spomenutom području u tijeku postupanje građevinske i inspekcije zaštite okoliša te da će nas naknadno izvijestiti o učinjenom.

U potrazi za odgovorom na pitanje – što i zašto se ilegalno gradi na području koje je pod zaštitom – kontaktirali smo i dotičnu tvrtku Mon Perin d.o.o.. Do zaključenja ovog teksta jedino od njih nismo dobili nikakvu povratnu informaciju o navedenom slučaju.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.