2 min. čitanja

Peru zatvara svoju najveću rafineriju nakon izljeva nafte u more

Peru zatvara svoju najveću rafineriju nakon izljeva nafte u more
Foto: Twitter

Vlada Perua zatvorila je sve isporuke sirove nafte za Repsolovu rafineriju La Pampilla u Peruu, nakon što je ranije ovog mjeseca tijekom istovara došlo do izljeva 12 tisuća barela sirove nafte u more, što je izazvalo neviđenu ekološku katastrofu u toj zemlji.

Nova odluka peruanske vlade zahtijeva od Repsola dostavu novog plana upravljanja rafinerijom, a naftna kompanija morat će prije ponovnog otvaranja svojih pomorskih terminala za utovar i istovar, dobiti odobrenje regulatora.

Foto: Twitter

– Poduzeli smo mjeru zaustavljanja svih aktivnosti utovara i istovara ugljikovodika u peruanskom dijelu mora, u ime Repsola, sve dok ne ponudi tehnička jamstva da neće doći do novog izlijevanja. Kompanija do sada nije sa sigurnošću jamčila da je spremna nositi se s novim izlijevanjem ugljikovodika na ostale tri bove za utovar i istovar ugljikovodika koje koristi u našem moru – priopćili su iz peruanskog Ministarstva okoliša.

Repsol je ovu odluku nazvao “nerazmjernom i nerazumnom”, no pristali su surađivati ​​s vlastima kako bi se proizvodnja što prije nastavila. Obećali su da će uložiti “najveće napore kako bi se izbjegao rizik od nestašice osnovnih proizvoda za građane Perua i razvoj zemlje”.

U međuvremenu, još uvijek traje čišćenje obale od izljeva koji se dogodio 15. siječnja dok je tanker Suezmax Mare Doricum iskrcavao pošiljku na plutači za privez na moru. Prema peruanskim dužnosnicima, u vodu je ušlo oko 12 000 barela nafte. Izlijevanje je prekrilo kilometre plaža u blizini glavnog grada, kao i obale ekološki osjetljivog morskog rezervata i utočišta morskih ptica.

Foto: Twitter

U tijeku je i kriminalistička istraga o spomenutom izljevu, do kojeg je došlo nedugo nakon što je obalu Perua pogodio tsunami uzrokovan erupcijom vulkana na Tongi. Peruanski sudac odobrio je zahtjev lokalnog tužitelja da se četvorici najviših menadžera rafinerije zabrani napuštanje zemlje do završetka istrage.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.