VIDEO Drugi put u povijesti snimljena iznimno otrovna rijetka vrsta meduze

Foto: Screenshot/Youtube

Rijetka i najvjerojatnije jedina snimka kubomeduze (Chirodectes) snimljena je krajem godine uz obalu Papue Nove Gvineje. Riječ je o vrlo otrovnoj vrsti meduze, koja živi uz obalu australske savezne države Queensland. 

Kubomeduza u divljini je dosad snimljena samo dvaput. Prvi znanstveno proučavani primjerak uhvaćen je u svibnju 1997. godine, na vanjskom dijelu Velikog koraljnog grebena, oko 43 kilometra od kopna. No originalna snimka navodno je nestala.

Trebalo je proći četvrt stoljeća da se ovaj opasni žarnjak pokaže zainteresiranim roniocima u svom punom sjaju. Kubomeduza snimljena je krajem prošle godine, uz obalu Papue Nove Gvineje, a ronilac ju je opisao kao iznimno brzog plivača koji je nešto veći od nogometne lopte.

Iako nema zabilježenih slučajeva uboda od vrste Chirodectes, kubomeduze spadaju u najotrovnije meduze na planeti. U Australiji je prošle godine od uboda takve meduze preminuo 17-godišnjak, i to gotovo tjedan dana od interakcije s ovim žarnjakom. Bio je to prvi smrtni slučaj uzrokovan ubodom meduze u Australiji u posljednjih 15 godina.

K.B.