1 min. čitanja

Zavod za javno zdravstvo DNŽ-a dobio novu opremu za ispitivanje kakvoće mora

Zavod za javno zdravstvo DNŽ-a dobio novu opremu za ispitivanje kakvoće mora
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Dubrovačko-neretvanska županija je, u sklopu projekta WATERCARE, nabavila  specijaliziranu opremu za automatsko uzorkovanje mikrobioloških i okolišnih parametara, vrijednu 372.500 kuna. Oprema je donirana županijskom Zavodu za javno zdravstvo, koje će je koristiti za uzorkovanje mora.

Oprema se sastoji od automatskog ispitivača, fiksne i prijenosne multiparametarske sonde s brojnim senzorima, vremenske stanice te modema za dojavu i dostavu podataka, a služi za automatsko uzorkovanje vode u određenim vremenskim intervalima s ciljem prepoznavanja potencijalnog onečišćenja.

Foto: DNŽ

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2,83 milijuna eura. Partneri na projektu su, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Nacionalni istraživački savjet, Institut za morske znanosti iz Ancone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino Carlo Bo, Splitsko dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, Istarsko veleučilište i Hrvatske vode.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.