1 min. čitanja

Dubrovnik se pridružio incijativi mediteranskih gradova za uspostavom ECA zone

Dubrovnik se pridružio incijativi mediteranskih gradova za uspostavom ECA zone
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nije više novost da je Sredozemno more jedno od najzagađenijih, ali ekološki i najosjetljivijih mora na svijetu. Velika koncentracija naseljenih područja uz samu obalu dodatno otežava napore za očuvanjem ovog jedinstvenog morskog sustava. Otuda i potječe inicijativa za uspostavom novih pravila ponašanja na Sredozemlju.

Inicijativa za proglašenjem Sredozemnog mora zonom u kojoj vrijede ograničenja emisija štetnih plinova tijekom plovidbe, prvenstveno sumpornih i dušičnih oksida, stigla je od gradonačelnika Marseillea Benoîta Payana, a njegovoj incijativi dosad se odazvalo 20-ak mediteranskih gradova, među kojima i Grad Dubrovnik.

Rezultat ove inicijative trebala bi biti deklaracija, koja će biti potpisana nakon usuglašavanja njezinog teksta, a koja bi trebala pospješiti uspostavljanje ECA zone na području Sredozemnog mora.

ECA zone uključuju morska područja u kojima su uspostavljene strože kontrole emisija štetnih plinova s brodova, a takve zone već su uspostavljene na Sjevernom, Baltičkom i Karpskom moru te Sjevernoameričku zonu koja obuhvaća većinu obale SAD-a i Kanade.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.