Još uvijek nema rješenja za stanare Uljanikovih samačkih hotela koji uskoro ostaju bez krova nad glavom

Foto: Samački hotel/Screenshot/Youtube

PULA – I dalje je neizvjesna sudbina 100-njak stanara Uljanikovih samačkih hotela, kojima prijeti deložacija nakon što je zgradu kupio lokalni poduzetnik Ilija Lovrić, koji ovu nekretninu namjerava pretvoriti, a u što drugo, nego u neki oblik zarade.

Teško je zamisliti kakav je to osjećaj kad vas nakon nekoliko desetljeća života u nekretnini koju smatrate svojim domom, doslovce preko noći odluče izbaciti na ulicu. S takvim grčem u želucu već neko vrijeme žive stanari bivših Uljanikovih samačkih hotela kojima je novi vlasnik ponudio ugovore o smještaju na tri mjeseca, a ne kao što su dosad imali na godinu dana.

Samački hoteli bili su u vlasništvu tvrtke Uljanik Standard, jedine firme iz Uljanik grupe koju nije zahvatio val stečaja. U tim hotelima žive nekadašnji radnici propalog Uljanika, no ne samo oni. Četvrtina stanara spada u skupinu socijalno ugroženih građana, a niti ostali stanari nemaju kamo nakon što im 1. travnja ove godine zatvore vodu i isključe struju.

Vrijedne nekretnine tvrtke Uljanik Standard kupio je pulski poduzetnik Ilija Lovrić za svega 20 milijuna kuna, što je daleko ispod njihove tržišne vrijednosti s obzirom na njihovu lokaciju. Mogao je to kupiti i grad, no iz nekog razloga to su propustili. Lovrić očekivano ima velike planove kako uloženi novac višestruko vratiti, a stanari Uljanikovih samačkih hotela u tu jednadžbu nikako se ne uklapaju.

Lovrić tvrdi da su te stambene zgrade statički neispravne i da je pitanje dana kada će se urušiti. Iako se zgrade raspadaju, stanari za svoja četiri zida mjesečno izdvajaju 1260 kuna. Tko je kriv za ovakvo stanje? Po svemu sudeći, gradska vlast koja je godinama ljude, za koje nije imala smještaj, slala u stanove Uljanik Standarda.

Jučer je na tu temu održan sastanak ispred pulske Gradske palače, između investitora i predstavnika grada. Tamo je bio i dio stanara kojima prijeti deložacija. Jedna od opcija koju predlaže gradska vlast jest preseliti stanare u Dom “Sveti Polikarp”, no to je zasad tek jedna od opcija.

Novopečeni vlasnik vrijednih Uljanikovih nekretnina stanarima je jučer poručio da ih neće izbaciti na ulicu dok ne nađu krov nad glavom, makar spavali kod njega u dnevnom boravku.

Rješenja zasad nema, a 1. travnja sve je bliže.

K.B.