2 min. čitanja

Kaštela postaju sveučilišni grad sa studijem mora i novinarstva

Kaštela postaju sveučilišni grad sa studijem mora i novinarstva
Foto: Boris Kačan

KAŠTEL NOVI – Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović održao je u Kaštel Novom radni sastanak s rektorom splitskog sveučilišta Draganom Ljutićem na temu uvođenja prvih studijskih programa na područje Kaštela.

Od listopada ove godine u prostorima sadašnje gimnazije u Kaštel Novom, ex škole Bijaći, uvode se Studij mora i novinarstva. Informacija je potvrđena od strane rektora Ljutića koji je zajedno sa suradnicima i čelnicima Grada Kaštela obišao prostore u kojima bi od početka iduće akademske godine trebalo djelovati sveučilište.

– Prije pola godine smo imali još jedan sastanak sa čelnicima Sveučilišta u Splitu i zajednički smo dogovorili ovaj obilazak na licu mjesta kako bi se rektor uvjerio odgovaraju li prostori za potrebe studija. Jedno krilo nekadašnje škole Bijaći bi prepustili za potrebe studiranja,a preostali dio bi, još uvijek, ostao za potrebe gimnazije koja se sada nalazi u ovoj zgradi. U dogledno vrijeme i gimnaziju bi iselili u nove prostore i to na područje iza spomenika dr. Franji Tuđmanu gdje nam je u planu graditi novi školski objekt u koji bi se preselila kaštelanska gimnazija – kazao je ovom prilikom kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Rektor Ljutić, ugodno iznenađen ponuđenim prostorom, smještenim u više od 100 godina staroj i potpuno obnovljenoj školi Bijaći koja se preselila u novi objekt, kazao je kako je  sama lokacija zgrade u blizini mora pogodna za otvaranje maritimnog studija.

– Sada smo po pitanju studija mora u mreži sa šest sveučilišta koja djeluju na području brojnih europskih država, a ova lokacija i više je nego monumentalna da je pokažemo i u njoj zajednički radimo sa našim i studentima iz drugih europskih gradova. Još prije tri godine župan Blaženko Boban me pitao kako bi županija mogla sudjelovati u razvoju sveučilišta. Upravo na ovakav način jer, sveučilište se širi po županiji. Tako smo hotelijerstvo i gastronomiju pokrenuli u Makarskoj gdje se obrazuje treća generacija studenata, u Sinju smopozicionirali mediteransku poljoprivredu a u Kaštela bi, u ovu predivnu zgradu smjestili studente mora raznih usmjerenja ali i novinarstva. Siguran sam kako bi se studenti odazvali i krenuli s pohađanjem studija na ovom mjestu, jer zamislite koji bi to lijepi događaj bio da vidite studente kako šetaju ovom rivom ispod nas. Ova priča koju je plan pokrenuti u listopadu ove godine, siguran sam, imat će svoju budućnost i perspektivu – uvjeren je rektor Dragan Ljutić.

Realizacijom ovog projekta Kaštela bi, s osnovnoškolskog i srednjoškolskog, na svom području, školovanje podigla na jednu višu razinu i postala pravi sveučilišni grad.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.