1 min. čitanja

Turski pomorac poginuo nakon što lučka uprava nije dopustila pristanak broda

Turski pomorac poginuo nakon što lučka uprava nije dopustila pristanak broda
Foto: Vessel Finder

Tragedija koja je mogla biti izbjegnuta dogodila se tijekom vikenda u kineskoj luci Tianjin. Tamošnja lučka uprava nije dopustila pristanak bulkera zbog strogih Covid pravila koja vladaju u Kini, zbog čega je turski pomorac riskirao svoj život i na kraju poginuo.

Bulker Mathilde Oldendorff bio je usidren uz terminal Yuanhang u Tianjinu. Prvi časnik broda, inače turski državljanin Selçuk Elibol, otišao je pročitati oznake gaza broda na krmi. Budući da mu zbog strogih kineskih pravila vezanih uz Covid nije bilo dopušteno sići niz prolaz i pročitati oznake s mola, časnik je bio primoran uz pomoć pilotskih ljestvi popeti se uz bočnu stranu broda kako bi pročitao oznake.

No nesretni pomorac se okliznuo i pao s 10-ak metara visine na betonski mol. Unatoč pruženoj liječničkoj pomoći, nije preživio. Turska pomorska federacija priopćila je kako je Elibolova smrt duboko rastužila pomorsku zajednicu te da su ograničenja u Tianjinu samo posljednji primjer obrasca pooštravanja ograničenja kretanja pomoraca.

– Pomorcima koji rade na brodovima koji ostaju u luci kratko vrijeme nakon dugih putovanja oduzeto je čak i pravo na pristup zdravstvenim uslugama, što je jedno od temeljnih ljudskih prava. Uz ograničenja putovanja, članovi posade imaju poteškoća i s povratkom svojim najmilijima. U isto vrijeme, kao što se može vidjeti u posljednjem tragičnom incidentu, pomorci su izloženi nečovječnom postupanju – stoji u objavi Turske pomorske federacije.

Tijelo nesretnog pomorca biti će vraćeno u Tursku nakon dovršetka službenih procedura.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.