Dubrovčani po 1050. put slave svog zaštitnika svetog Vlaha

Foto: Dubrovačka biskupija

DUBROVNIK – Na blagdan Kandelore ili Svijećnice, u Dubrovniku sesvečano otvara Festa svetoga Vlaha, ove godine jubilarna, 1050. 

Sunčano je jutro osvanulo u Gradu, a već u 7 SATI počeli su iz Gruža odjekivati tromboni. Barjaci sa zapadne strane Grada, s Osojnika, Gornjih sela i Rijeke dubrovačke stigli su u Gruž. Tu su im se pridružili gruški barjaci. Na velikome mulu Postira ih je pozdravila sirenom. A otočki su barjaci krenuli dalje s njima prema Boninovu, gdje će im se pridružiti i lapadski barjaci, pa onaj župe sv. Petra. I tako brzim korakom na Pile, piše Dubrovniknet.

Tradicija otvaranja feste dubrovačkog nebeskog zaštitnika svetog Vlaha duga je već 1050 godina. Među okupljenim mnoštvom i hodočasnici izdaleka. Središnja svečanost dubrovačkog parca po drugi se put održava uz epidemiološke mjere. Obilježit će ga sveta misa i procesija ulicama stare gradske jezgre.

Svemu je prethodila Svečana sjednica Gradskoga vijeća gdje su se, uz čestike i lijepe želje, govornici osvrnuli i na nedavno ponovno prisvajanje dubrovačke i hrvatske književne baštine od strane Republike Srbije. Na svečanu sjednicu došao je predsjednik Republike Zoran Milanović. Održao je prigodni govor u kojem se osvrnuo na srpsko svojatanje dubrovačke kulturne baštine, javlja HRT.

Svečano euharistijsko slavlje pred katedralom Gospe Velike počinje u 10 sati, a Svetu misu predvodit će i propovijedati kardinal mons. Blase Cupich, nadbiskup Chicaga.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika, a radi epidemiološke situacije ove godine iznimno neće biti moguće častiti svetačke moći dodirivanjem i ljubljenjem.