U središtu Jelse uklonjena agresivna javna rasvjeta – Astronomi oduševljeni

Foto: Pixabay

JELSA – Potez koji je jučer napravila Općina Jelsa oduševio je ekologe, a osobito astronome amatere. Iz parka u središtu Jelse uklonjena je krajobrazna rasvjeta odnosno reflektori koji su nepotrebno svijetlili u nebo. 

Hrvatski astronomski savez više od godinu dana surađuje s Općinom Jelsa i tamošnjom Turističkom zajednicom kako bi općina dosegla visoke standarde zaštite od svjetlosnog onečišćenja i postala prva Međunarodna zajednica tamnog neba u Hrvatskoj odnosno u jugoistočnoj Europi.

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba prihvatila je u prosincu prošle godine kandidaturu Općine Jelsa za oznaku Međunarodna zajednica tamnog neba (International Dark Sky Community), a prije nekoliko dana Komisija za zaštićena područja dala je pozitivno mišljenje pa se uskoro očekuje proglašenje Općine Jelsa Međunarodnom zajednicom tamnog neba.

Svjetlosno onečišćenje okoliša postalo je globalni problem kojemu se pripisuju ekonomski, astronomski, sigurnosni, ali i zdravstveni problemi koji utječu na čovjeka i izazivaju brojne štetne posljedice, poput poremećaja u spavanju.

Zračenje svjetlosti prema nebu ometa život i/ili seobu ptica, šišmiša, kukaca i drugih životinja te remeti rast biljaka, ugrožava prirodnu ravnotežu na zaštićenim područjima, ometa profesionalno i/ili amatersko astronomsko promatranje neba, nepotrebno troši energiju i narušava sliku noćnog krajobraza.

Najprepoznatljivija nuspojava onečišćenja svjetlošću jest povećanje rasvijetljenosti neba tijekom noći, što je uzrokovano pretjeranim intenzitetom korištenja rasvjete, a nastaje zbog raspršenja vidljivog i nevidljivog svjetla (ultraljubičastog i infracrvenog svjetla) prirodnog ili umjetnog porijekla na sastavnicama okoliša i atmosfere.