KRALI RASVJETNE STUPOVE, ARMATURE I KABELE Organizirana banda na riječkom i kvarnerskom području

Foto: MUP

RIJEKA – Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji sa službenicima I. i II. policijske postaje Rijeka te Policijske postaje Opatija, proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana, starosti od 22 do 31 godine, zbog sumnje u počinjenje deset kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta.

Navedenu četvoricu počinitelja policija sumnjiči da su s još jednim osumnjičenikom, koji trenutačno nije dostupan policiji, tijekom siječnja ove godine, ali i u 2020. te 2021. godini na području Opatije, Matulja te otoka Krka, Kukuljanova, Rijeke i Viškova  ukupno počinili pet kaznenih djela teške krađe, četiri kaznena djela krađe i kazneno djelo neovlaštena uporabe tuđe pokretne stvari.  

Naime, istraživanjem je utvrđeno da su u siječnju ove godine u Opatiji iz jednog hotela otuđili inventar, a s obalne šetnice osam rasvjetnih stupova. Također su na širem području Matulja i Opatije iz skladišnih prostora ili gradilišta otuđili veću količinu različitih kablova, radijatora, drugih predmeta te željezne armature.

Kriminalističkim istraživanjem je otkriveno kako su i u ožujku 2020. godine provalili u ograđeno dvorište tvrtke na području Viškova gdje su otuđili 50-ak metalnih bačvi piva te su i neovlašteno koristili teretno vozilo koje je naknadno pronađeno.  Bačve piva su otuđili i u listopadu 2021. godine nakon što su provalili u ograđeni vanjski skladišni prostor tvrtke na području otoka Krka.

U ožujku prošle 2021. godine su na području Rijeke s otvorenog gradilišta otuđili hidraulički čekić, dok su u studenom iste godine provalili u dvorište tvrtke na području Kukuljanova te otuđili više od 150 aluminijskih bačvi.

Sukladno nalogu suca istrage, provedeno je više pretraga domova i prostorija na području Rijeke kojima se osumnjičenici koriste, a kojima je pronađen dio rasvjetnih stupova otuđenih u Opatiji, zatim dio otuđenog inventara iz hotela, manji dio građevinskog materijala (željezne armature) te drugi predmeti.

Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima cijeni se na oko  600.000 kuna, a oštećeni su hotelijersko društvo iz Opatije, jedinica lokalne samouprave, građevinska tvrtka s Krka te trgovačke tvrtke s područja Matulja, Splita i Zagreba.

Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, četvorica osumnjičenika su kazneno prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

D.G.