2 min. čitanja

Restauriran vrijedan satni mehanizam umaškog zvonika s kraja 19. stoljeća

Restauriran vrijedan satni mehanizam umaškog zvonika s kraja 19. stoljeća
Foto: Grad Umag

UMAG – Satni mehanizam zvonika na umaškom Trgu slobode koji potječe s kraja 19. stoljeća, upravo je doživio potpunu restauraciju te je izložen u prostorima Turističke zajednice grada Umaga gdje će biti dostupan svim posjetiteljima.

Elegantni umaški zvonik sa satom, visok 33 metra, ispod kojeg se nalazi simbol grada – lav s otvorenom knjigom, izgrađen je 1691. godine. Povijesni satni mehanizam tamo je bio do 70-ih godina prošlog stoljeća kada je zamijenjen novim električnim satom.

Foto: Grad Umag

Sat iz 19. st. proizveli su „Fratelli Solari“ iz talijanske Val Pesarine, koji posjeduju katalog iz 1906. godine u kojem se Umag spominje kao jedan od gradova koji su nabavili upravo sat njihove proizvodnje u ranijim godinama. Mehanizam sata ima tri bubnja. Lijevi bubanj služi za označavanje sati, srednji bubanj služi za mjerenje vremena, dok desni označava četvrt sata.

Restauracija mehanizma bila je izrazito zahtjevna, obzirom na njegovu starost i dotrajalost, a izvedena je sukladno preporukama renomiranog restauratora Loeka Romeyna. Hrđa je na satu uklonjena posebnom metodom, pjeskarenjem staklenim kuglicama. Svi komadi obojani su sivim premazom osim mjedenih dijelova, nakon čega je mehanizam ponovno sastavljen.

Foto: Grad Umag
Foto: Grad Umag

Procesom restauracije želi se podići vrijednost povijesnih predmeta s umaškog područja i tako im produljiti dugovječnost, kao što je produljena ovom vrijednom satu, stoji u priopćenju Grada Umaga.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.