VIDEO Predstavljen dizajn hrvatskih kovanica eura i centa

Foto: Screenshot

ZAGREB – U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se 14. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Sjednicom predsjeda predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za euro predstavlja se odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa, prenosi Dnevnik.hr.

Foto: Screenshot

– Kada Hrvatska usvoji euro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku – rekao je Andrej Plenković na početku sjednice.

Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice -rekao je. Na dva eura bit će geografska karta, na euro kuna, na 50, 20 i 10 centi Tesla, a na manjim apoenima centa bit će glagoljica. Na svim apoenima bit će i motivi šahovnice.

Foto: Screenshot

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj koji su također prisutni na sjednici.

Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Foto: Screenshot

Frka Petešić prezentirao je izgled kovanica. Za svaki motiv objašnjava što predstavalje te kakvo značenje ima za Hrvatsku.

Frka Petešić prezentirao je izgled kovanica. Za svaki motiv objašnjava što predstavalje te kakvo značenje ima za Hrvatsku.

Foto: Screenshot

Guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je da je proces traženja motiva trajao godinu dana i zahvalio svima na radu, ali dodao kako nije kraj rada. Slijedi kovanje kovanica. Oko milijun komada od svake od kovanica bit će iskovano probno. “U srpnju ove godine imat ćemo te probne otkove i biti spremni, nakon donošenja odlukre, krenuti u masovno kovanje”, rekao je i istakno kako se u vrlo kratkom vremenu mora kovati velik broj kovanica. Novčanice će se tiskati u inozemstvu. Sve će koštati preko 10 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je zakon o euru još 11 dana u javnom savjetovanju. Kaže kako ima puno komentara na koje će sve odgovoriti. TIjekom godine, prije uvođenja erua, mijenjat će se 42 zakona, kasnije još njih 36, a uz to i stotine podzakonskih akata.

D.G.