2 min. čitanja

Hrvati raspravljaju o kuni na euru – Desno je kovanica, a lijevo fotografija s interneta

Hrvati raspravljaju o kuni na euru – Desno je kovanica, a lijevo fotografija s interneta

Nakon što je jučer na 14. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio javnosti odabrane dizajne nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa, na društvenim mrežama se širi usporedba odabranog motiva kune s jednom fotografijom britanskog fotografa.

Na kovanici od 2 eura bit će karta Hrvatske, na 1 euru – kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, dok će na 5, 2, 1 centu glagoljicom pisati Hrvatska.

Autor najboljeg dizajna za kovanicu na kojoj je kuna je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Društvenim mrežama ubrzo se proširila usporedba kune s kovanice eura i fotografije objavljene na internetu, a u komentarima se najčešće spominje velika sličnost kune s fotografije i odabranog idejnog rješenja na hrvatskoj kovanici.

Inače, autor je za odabir kune dobio i 70.000 kuna, a prihvaćeni su i njegovi dizajni za kovanicu s kartom Republike Hrvatske i kovanicu s glagoljicom, za koje je dobio po 35.000 kuna. Dakle, ukupno je za svoja tri dizajna dobio 140.000 kuna.

Za kovanicu s motivom kune prihvaćeno je 295 prijedloga dizajna, a zatim je Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu eura odabrala devet najuspješnijih prijedloga dizajna te ih poredane po rangu dostavila HNB-u. Zatim je, u drugom krugu natječaja, Komisija za novac HNB-a odabrala tri najuspješnija prijedloga dizajna i poredala ih po rangu. Odluku o odabiru najuspješnijih prijedloga dizajna Komisija za novac donijela je 3. prosinca 2021.

Britanski profesionalni fotograf iz Nottinghama fotografiju koju ljudi uspoređuju s odabranim rješenjem za hrvatsku kovanicu na euru, objavio je na svojim stranicama u seriji svojih fotografija o kuni zlatici, a koliko je fotografija popularna, govori činjenica da je “pine martin” (engleski naziv za ovu životinju) druga u tražilici Google, ukoliko upišete pojam “pine marten side view”

Foto: Screenshot

– Ova web stranica sadrži mali izbor mojih digitalnih fotografija britanskih ptica i drugih divljih životinja i makro fotografija, koje su snimljene od 2003., piše autor na svojim stranicama i dodaje:

– Sve slike su zaštićene autorskim pravima i ne smiju se koristiti u bilo kojem obliku bez mog prethodnog dopuštenja. Drago mi je da besplatno pružam slike fondovima za divlje životinje i zaštitu prirode i dobrotvornim organizacijama, ali naknade se plaćaju za svaku komercijalnu upotrebu. Digitalne datoteke visoke rezolucije mogu se dati za objavljivanje ili komercijalnu upotrebu. Molimo kontaktirajte me za daljnje informacije. Bilo bi mi drago čuti bilo koga u vezi mojih fotografija ili bilo čega drugog vezanog uz divlje životinje i fotografiju.

Foto: Screenshot

Autorima fotografije i dizajna poslali smo upit, jesu li kontaktirali i eventualno se dogovorili u pogledu autorskih prava. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Predstavljen dizajn hrvatskih kovanica eura i centa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.