1 min. čitanja

ŠOKANTNI PRIZORI Drugi najveći ribarski brod na svijetu izbacio više od sto tisuća mrtvih riba u more!

ŠOKANTNI PRIZORI Drugi najveći ribarski brod na svijetu izbacio više od sto tisuća mrtvih riba u more!
Foto: Sea Shepherd France

Koćarica u nizozemskom vlasništvu FV Margiris, drugo najveće ribarsko plovilo na svijetu, izbacilo je više od 100.000 mrtvih riba u Atlantski ocean kod Francuske .

Francuska ministrica pomorstva Annick Girardin nazvala je slike mrtve ribe – koje su činile plutajući tepih lešina koje su uočili aktivisti za zaštitu okoliša – “šokantnim” i zatražila od nacionalnog tijela za nadzor ribarstva da pokrene istragu, piše Guardian.

Virginijus Sinkevicius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, također je rekao da traži “iscrpne informacije i dokaze o slučaju”.

Bacanje ribe u more, koje se odigralo rano u četvrtak, uzrokovano je pucanjem mreže koćarice, priopćilo je udruženje ribarske industrije Pelagic Freezer-Trawler association (PFA), koji predstavljaju vlasnika plovila. U priopćenju, skupina je ovaj incident nazvala “vrlo rijetkom pojavom”.

“U skladu sa pravom EU-a, to je zabilježeno u brodskom dnevniku i prijavljeno tijelima države zastave plovila, Litve”, navodi se. Dodaju i da će se mrtva riba oduzeti od kvote plovila.

Francuski ogranak aktivističke organizacije Sea Shepherd prvi je objavio slike incidenta, na kojima se vidi površina oceana prekrivena gustim slojem pučinske ugotice, podvrste bakalara, koja se koristi za masovnu proizvodnju ribljih štapića, ribljeg ulja i brašna.

Rečeno je da je ispuštanje uključivalo više od 100.000 riba i pokrivalo je površinu od oko 3.000 četvornih metara.

Koćarice poput Margirisa koriste vučne mreže dulje od kilometra i prerađuju ribu u tvornicama na brodu, što je praksa koju ekolozi žestoko kritiziraju.

Nakon prosvjeda aktivista, još 2012. godine Margiris je bio prisiljen napustiti australske vode. Plovilo je imalo kvotu za izvlačenje 18.000 tona ribe iz mora, ali je tadašnji ministar rada za okoliš Tony Burke nakon negodovanja javnosti donio zabranu.

Podaci o prometu marinetraffic.com u petak su pokazali da je plovilo, koje je u vlasništvu nizozemske tvrtke Parleviliet & Van der Plas i plovi pod zastavom Litve, još uvijek bilo angažirano na ribolovnim aktivnostima uz francusku obalu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.