1 min. čitanja

Ribari od Vlade traže zamrzavanje cijene plavog dizela na 5 kuna po litri

Ribari od Vlade traže zamrzavanje cijene plavog dizela na 5 kuna po litri
Foto: Morski HR

Cijene namirnica drastično su poskupjele, raste cijena plina, grijanja, praktički svega. Epidemiji poskupljenja ne mogu se oduprijeti niti ribari, koji apeliraju na Vladu da stopira rast cijene plavog dizela inače ova grana gospodarstva neće se dobro provesti.

Cijena ribe nije se podizala zadnjih 15 godina, a ribari, unatoč poskupljenjima energenata, ne žele ni sada dizati cijenu ove namirnice jer znaju, kažu, da građani nemaju novca i da bi poskupljenje ribe samo dodatno opteretilo njihov ionako krnji kućni budžet.

Ipak, pozivaju Vladu da djeluje i da zamrzne cijenu plavog dizela na 5 kuna. Litra ovog goriva sada je 7 kuna što je ribarima previše.

– Da idemo dizati cijene ribe proporcionalno cijeni goriva, riba bi bila u nebesa, i ovako kupci se žale da je preskupo – kazao je za HRT vlasnik koćarice Ivan Miše.

Bude li plavi dizel rastao i dalje ribari će loviti manje, možda neće loviti uopće više. Čini se da je optimizam odavno napustio ribarski sektor.

– Mi ćemo odustati najvjerojatnije ako se ovako nastavi i lagano u Irsku, šta se kaže – najavljuje još jedan vlasnik koćarice Marin Ribičić.

– Ide korizma, idu posti, ali mislim da će ribe biti za korizmu vrlo malo ukoliko Vlada i Uprava ne naprave nešto za cijenu plavog dizela – upozorava ribar Antonio Šunjić.

Ribari stoga traže od Vlade da se cijena plavog dizela zamrzne na pet kuna, ili da im se barem isplati razlika do tržišne cijene. Inače, u novoj financijskoj omotnici do 2027. hrvatskim ribarima i poljoprivrednicima na raspolaganju je više od pet milijardi eura.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.