Autor sporne kovanice eura odlučio povući svoj prijedlog dizajna

Foto: Screenshot

Nakon izbijanja skandala s dizajnom hrvatske kovanice od 1 eura na kojoj se nalazi prikaz kune identične fotografiji poznatog škotskog fotografa, autor kovanice Stjepan Pranjković odlučio je povući svoje rješenje. 

Komisija za novac HNB-a zaprimila je sinoć dopis od Stjepana Pranjkovića, autora dizajna motiva “Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini” za naličje eurokovanice od 1 eura, u kojem ih spomenuti dizajner obavještava da povlači svoj prijedlog dizajna.

Dopis prenosimo u cijelosti:

– Poštovana gospođo Jakir-Bajo, poštovani članovi Komisije za novac, bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionalne strane hrvatske eurokovanice.

Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura.

Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku.

Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti – stoji u dopisu Stjepana Pranjkovića upućenom HNB-u.

Iz HNB-a su priopćili kako će Komisija za novac danas održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, očitovati o njegovu dopisu, o čemu će javnost pravovremeno izvijestiti.

Podsjetimo, prošli tjedan predstavljeni su najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa, među kojima je i kovanica od 1 eura s motivom životinje kune, za što je Pranjković nagrađen sa 70 tisuća kuna. Nedugo nakon toga društvene mreže su eksplodirale kada je uočeno da je prikaz kune na kovanici identičan fotografiji škotskog fotografa Iana H. Leacha, koji o tome nije imao pojma. Postavilo se pitanje plagiranja i kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Odluku o tome kako će izgledati hrvatske kovanice eura su donijele dvije komisije sastavljene od više članova. Iako je Vlada oprala ruke od ovog skandala, a premijer tvrdio da oni u odabiru nisu sudjelovali, među članovima koji su birali izgled sporne kovanice bio je i premijerov bliski suradnik Zvonimir Frka-Petešić, koji je u obje komisije predstavljao Ured predsjednika vlade Republike Hrvatske.

 

K.B.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Autor plagirane fotografije kune za Morski: “Očekujem naknadu za korištenje mog autorskog djela”