Još nema rješenja za obnovu Orlandovog stupa

Foto: Pixabay

DUBROVNIK – Jedan od najpoznatijih simbola Dubrovnika, 600 godina stara skulptura Orlandov stup, još će neko vrijeme ostati zaštićen ogradom. Hoće li se, kako i kada pristupiti njegovoj restauraciji ovisi o mišljenju UNESCO-vog Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine. 

Od 2019. godine provodi se nadzor i utvrđuju se uzroci oštećenja Orlandovog stupa s ciljem određivanja metode njegove zaštite. Na koji način će se pristupiti njegovoj restauraciji – hoće li se statua moći obnoviti u komadu ili će Orlando kod restauratora u dijelovima odlučiti će predstavnici Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine (ICCROM), savjetodavnog tijela pri UNESCO-ovom Odboru za svjetsku baštinu, koji bi do kraja veljače trebali objaviti svoje izvješće.

Na temelju njihovih smjernica odredit će se detaljna dinamika daljnjih koraka za 2022. godinu vezanih uz nastavak bilježenja podataka, uključujući in situ ispitivanje sile naprezanja, ali i izvođenje potrebnih preventivnih konzervatorsko-restauratorskih zahvata, poglavito interventnih radova popunjavanja pukotina na stupu neagresivnim metodama, priopćeno je iz Grada Dubrovnika.

Mjerni uređaji za nadzor pukotina na Orlandovom stupu postavljeni su 2019. godine, u povodu 600. obljetnice postavljanja stupa, kako bi se odredili budući konzervatorsko-restauratorski radovi na sanaciji oštećenja. Riječ je o složenom i dugotrajnom procesu koji se provodi uz nadzor Ministarstva kulture RH i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku te ICCROM-om.

J.K.