1 min. čitanja

Papa Franjo: “Bacanje plastike u more je zločin koji ubija sve”

Papa Franjo: “Bacanje plastike u more je zločin koji ubija sve”
Foto: Pixabay/Ilustracija

Neosporna je činjenica da je Sredozemno more jedno od najzagađenijih mora na svijetu, a najveći obol tom zagađenju dala je plastika. Nažalost, ni Jadran nije izuzetak, a na to se u sinoćenjem intervjuu za talijansku državnu televiziju referirao i papa Franjo.

Papa je u jednosatnom intervjuu na televiziji RAI Channel 3 govorio o ključnim temama svog pontifikata, osudivši prekomjernu potrošnju na naoružanje, obranu prava migranata te ideološku rigidnost konzervativaca u Crkvi.

U temelje svog pontifikata ugradio je i brigu o okolišu, a posebno su ga, kaže, šokirale informacije koje je dobio od talijanskih ribara o količini plastike koju pronalaze u Jadranskom moru. Dojmilo ga se što su ribari odlučili sudjelovati u čišćenju mora od plastike, za što su dobrim dijelom i sami krivi s obzirom da među plastičnim otpadom u moru često pronalaze upravo plastičnu ribarsku opremu.

Papa je dao jasnu poruku svima koji misle da jedna plastična vrećica u moru ne može napraviti štetu.

– Bacanje plastike u more je zločin. To ubija biološku raznolikost, ubija zemlju, ubija sve. Briga o stvaranju je obrazovanje (proces) u koji se moramo uključiti – poručio je papa Franjo citirajući pjesmu brazilskog pjevača Roberta Carlosa u kojoj dječak pita oca zašto “rijeka više ne pjeva?”, a otac odgovara: “Mi smo ju dokrajčili”.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.