Brod francuske Nacionalne mornarice u posjetu Splitu

Foto: HRM/D. Mišić

SPLIT – Višenamjenski brod za pomoć i podršku (Le bâtiment de soutien et d’assistance Métropolitain – BSAM) “La Seine” (A604) iz sastava francuske Nacionalne mornarice stigao je u posjet Splitu. FS SEINE A604 je duljine 70,3 metara, širine 15,8 metara te gaza 5 metara, a posada mu broji 32 člana. Uplovio je u subotu u luku Lora, a ostat će tamo do sutra. 

– Posjet francuskog broda aktivnost je bilateralne vojne suradnje sa Oružanim snagama Francuske Republike. U okviru aktivnosti, zapovjednika broda poručnika bojnog broda Juliena Lapierrea, vojnu izaslanicu Francuske Republike u RH pukovnicu Florence Skrlj i francusko izaslanstvo, u ponedjeljak, 7. veljače, primio je zamjenik zapovjednika Pomorske baze Split brigadir Alen Vukman. Program posjeta nastavio se posjetom izaslanstva Poglavarstvu grada Splita – šturo su izvijestili o događaju iz Ministarstva obrane.

Foto: Ante Javorčić

Osim Hrvatske, brod “La Seine” posjetit će Albaniju i Maltu, a zadatak njegove posade A je posjeta lokalnim vlastima, suradnja s oružanim snagama zemlje-domaćina u sklopu francuskog predsjedanja Europskom Unijom, te autonomna procjena situacije i predanost slobodi plovidbe, opširnije o ovome piše portal Obris.

U sklopu bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama Francuske Republike, zapovjednika broda poručnika bojnog broda Juliena Lapierrea, vojnu izaslanicu Francuske Republike u RH pukovnicu Florence Škrlj i francusko izaslanstvo, u ponedjeljak, 7. veljače, primio je zamjenik zapovjednika Pomorske baze Split, brigadir Alen Vukman. Nakon posjeta HRM-u, francusko je izaslanstvo primio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Zapovjednik Lapierre upoznao je gradonačelnika i s brojnim zadaćama koje posada “La Seine” obavlja u plovidbama Mediteranom i Jadranskim morem, kao i s aktivnostima koje se obavljaju u sklopu bilateralne suradnje s kolegama iz HRM-a. Po završetku susreta domaćin i gosti razmijenili su prigodne darove.

Foto: Obris

Iako ga u priopćenju MORH naziva “logističkim”,  “La Seine” je višenamjenski, visokotehnološki brod dužine 70,3 metara, širine 15,8 metara, deplasmana od 2500 tona, te gaza od 5 metara. Pogon mu daju dva dizelska motora snage po 2.650kW. Posada je incijalno brojila 17 članova, no u međuvremenu je došlo do njenog proširenja na 33 člana. Brod se u flotnoj službi nalazi od 24. srpnja 2019. godine. Namijenjen je za čitav niz zadaća: od pružanja logističke podrške brodovima i podmornicama na moru, obavljanja akcija traganja i spašavanja, ophodnih misija, do akcija čišćenja mora od zagađenja, a služi i kao matični brod za ronioce i izvođače podmorskih radova.

 

Brod “La Seine” je u rujnu 2020. u pratnji francuske napadajne podmornice Émeraude (S604) krenuo na tzv. “Mission Marianne” – do prosinca 2020. godine stigli su na Pacifik, plovili od Australije i Guama do Japana, da bi u veljači 2021. godine obavili i plovidbu Južnokineskim morem, u sklopu međunarodnih napora za očuvanje tamošnjeg otvorenog mora pred kineskim presizanjima. Francuska ministrica obrane Florence Parly taj je poduhvat opisala kao: “jasan dokaz sposobnosti naše Francuske mornarice, da izvrši raspored na veliku daljinu i dugo trajanje u suradnji s australskim, američkim te japanskim strateškim partnerima”.

Nakon ovog poduhvata, brod “La Seine” je u srpnju 2021. završio na remontu. U luci Toulon obavljeni su tehnički prepravci, te je kao prvi od francuskih BSAM-ova doživio određene izmjene pramca, pojačanja svojih samoobrambenih sposobnosti te povećanje kapaciteta spavaonica. Kao brod koji je posebno pogodan za potporu lokalnim partnerima u osiguranju i zaštiti njihovih pomorskih prilaza, BSAM “La Seine” isplovio je iz Toulona 1. veljače, te preko Mediterana stigao u Jadran kao prvo odredište nakon remonta, piše također Obris. Osim suradnje sa zemljama saveznicama, zadatak posade “La Seine” je pomorsko patroliranje i autonomna procjena situacije na središnjem Mediteranu.

J.G.