CRTEŽ OD 70 TISUĆA KUNA Hrvatska narodna banka ponavlja natječaj za rješenje hrvatske strane eurokovanice

Foto: Screenshot

Autor prvonagrađenog dizajna kovanice eura s kunom, Stjepan Pranjković, povukao je svoj dizajn nakon napisa u medijima da je za njega koristio fotografiju škotskog fotografa. Kao epilog ove farse, Hrvatska narodna banka je odlučila raspisati novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune, koju je pobjednik Stjepan Pranjković povukao nakon napisa da je koristio fotografiju škotskog fotografa Iaina H. Leacha. 

– Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila je 6. veljače 2022. u kasnim večernjim satima izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune. Na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila je odluku navedenog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune – objavili su u HNB-u.

Autor plagirane fotografije kune za Morski: “Očekujem naknadu za korištenje mog autorskog djela”

– Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura.

Hrvatska narodna banka ističe da su u tijeku Natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe Natječaja.

Hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu.

Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica – pojasnili su iz Hrvatske narodne banke.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvati raspravljaju o kuni na euru – Desno je kovanica, a lijevo fotografija s interneta