2 min. čitanja

CRTEŽ OD 70 TISUĆA KUNA Hrvatska narodna banka ponavlja natječaj za rješenje hrvatske strane eurokovanice

CRTEŽ OD 70 TISUĆA KUNA Hrvatska narodna banka ponavlja natječaj za rješenje hrvatske strane eurokovanice
Foto: Screenshot

Autor prvonagrađenog dizajna kovanice eura s kunom, Stjepan Pranjković, povukao je svoj dizajn nakon napisa u medijima da je za njega koristio fotografiju škotskog fotografa. Kao epilog ove farse, Hrvatska narodna banka je odlučila raspisati novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune, koju je pobjednik Stjepan Pranjković povukao nakon napisa da je koristio fotografiju škotskog fotografa Iaina H. Leacha.

– Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila je 6. veljače 2022. u kasnim večernjim satima izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune. Na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila je odluku navedenog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune – objavili su u HNB-u.

Autor plagirane fotografije kune za Morski: “Očekujem naknadu za korištenje mog autorskog djela”

– Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura.

Hrvatska narodna banka ističe da su u tijeku Natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe Natječaja.

Hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu.

Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica – pojasnili su iz Hrvatske narodne banke.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvati raspravljaju o kuni na euru – Desno je kovanica, a lijevo fotografija s interneta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.