Kod Paškog mosta omogućena izgradnja adrenalinskog sustava Zipline

Foto: Laker / Pexels

PAG – U kanalu Ljubačka vrata, južno od Paškog mosta, omogućeno je organiziranje i uređenje adrenalinske rekreacije Zipline, odnosno postavljanje čeličnog užeta s pratećim sadržajima.

Naime, to je predviđeno u VII. Izmjeni i dopuni PPU-a Grada Paga, koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Paga, javlja Radio Pag.

Predviđeni sustav Zipline imat će uporište na sjevernoj strani kanala i na rtu Fortica, prema kuli Fortica, čija će se točna lokacija odrediti posebnim projektom, u skladu s konzervatorskim uvjetima, s obavezom čuvanja prirodnog okoliša i bez štetnih utjecaja na okoliš, a u skladu s posebnim zakonskim odredbama vezanim za zaštitu okoliša i prirode.

Zipline omogućava brzu vožnju po žici visoko iznad određenog područja. To je sustav koji se sastoji od remenice instalirane s kablovima koji imaju određeni pravac i na taj način, gravitacijom, osoba klizi po sajli dok drži remenicu. U Hrvatskoj postoji nekoliko takvih adrenalinskih projekata među kojima su najpoznatiji Zipline iznad rijeke Cetine kod Omiša, u Istri na Pazinskoj jami, u zabavnom parku Glavani, na otoku Krku, u Adrenalinskom parku Plitvice i iznad kanjona Čikole kod Šibenika.

Josip Portada