Učenici s juga Hrvatske osigurali sredstva za projekte poboljšanja života u zajednici

Foto: Mislav Mesek

Tri učenička tima s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije osvojila su novčanu nagradu za realizaciju svojih projekata, koji su odabrani u sklopu UNICEF-ovog programa UPSHIFT, u kojem je dosad sudjelovalo više od 300 učenika iz 19 hrvatskih županija.

Prva ovogodišnja radionica UPSHIFT održana je proteklog vikenda za učenike Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Deset timova mladih iz osnovnih i srednjih škola, željni dobrih promjena u svojoj lokalnoj zajednici, radili su na svojim idejama za pozitivne promjene u društvu. Odlukom stručnog žirija tri tima osvojila su novčane nagrade u iznosu od po 7.500 kuna te mentorsku podršku tijekom provedbe projekta.

Foto: Mislav Mesek

Na radionici je ovaj put sudjelovalo 35 učenika koji su se okupili u timovima od tri do pet učenika. Pobjednici UPSHIFT radionice u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji su:

Tim 4: Josipa O., Lucija R. i Josipa B. iz Komercijalno-trgovačke škole u Splitu koje će se u projektu usmjeriti na edukaciju mladih o spolnom odgoju.

Tim 6: Petra S., Karmela K., Vanja Š. i Saša Š. iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Pločama koji će svojim projektom provesti radionice za izradu didaktičkih predmeta namijenjenih djeci kojoj su potrebne.

Tim 8: Lovre K., Lana M. i Danijela K. iz Osnovne škole braće Radića u Bračeviću koji će projektom pokušati riješiti izazov nedostatka knjižnice u područnoj školi.

Do danas je u UPSHIFT programu u 19 hrvatskih županija sudjelovalo više od 300 učenika, koji su okupljeni u timove razvijali 70 rješenja, od kojih su 34 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu. Mladi od 13 do 19 godina su sudjelovanjem na programu kreirali rješenja za izazove iz područja ekologije i zaštite okoliša, obrazovanja, inkluzije i borbe protiv diskriminacije, kvalitete života mladih, i mnogih drugih, mladima bitnih tema.

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Kako bi sudjelovali u radionici, mladi okupljaju timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti.

Program zajednički provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i HUKI u okviru UNICEF-ovog programa za mlade „ZABUM – za budućnost mladih“.

K.B.