2 min. čitanja

Ministarstvo poljoprivrede: “Netočno se dovodi u vezu ministricu i ministarstvo u vezi s opomenom EK”

Ministarstvo poljoprivrede: “Netočno se dovodi u vezu ministricu i ministarstvo u vezi s opomenom EK”
Foto: MP

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je ispravak informacije objavljene na  portalu Morski.hr 9. veljače 2022. godine,  pod naslovom ,,BOMBA IZ BRUXELLESA Hrvatska dobila službenu opomenu zbog ozbiljnih nedostataka u uzgajalištima tuna!“.

Kako kažu u Ministarstvu, objavljen je tekst koji sadrži netočne informacije koje se odnose na Ministarstvo poljoprivrede i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. Zahtjev za ispravkom objavljujemo u cijelosti:

,, Na  portalu Morski.hr 9. veljače 2022. godine,  pod naslovom ,, BOMBA IZ BRUXELLESA Hrvatska dobila službenu opomenu zbog ozbiljnih nedostataka u uzgajalištima tuna!“ objavljen je tekst koji sadrži netočne informacije koje se odnose na Ministarstvo poljoprivrede i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, a koje štete ugledu i Ministarstva poljoprivrede i ministrice, kao čelnice tijela državne uprave.

Naime, u tekstu se netočno dovodi u vezu i implicira da je pristigla  opomena Europske komisije povezana sa slučajem na uzgajalištu tijekom 2020. godine, a nastavno na  članke objavljene na istom portalu u vezi izjava ribarskog inspektora Marka Pupića Bakrača o „nelegalnim“ radnjama.

Ovim putem naglašavamo da  je službena opomena dostavljena na temelju provedenog nadzora od strane službenika EK u ljeto 2019. godine za razdoblje 2016.-2019. te se odnosi isključivo na nalaze utvrđene istom prilikom, odnosno ne na konkretna uzgajališta već općenito na sustav kontrole. Za vrijeme revizije 2019. godine nisu poštovane procedure unakrsnih provjera te zbog toga nisu bile pokrenute istrage, nacionalni propisi jednim dijelom nisu bili u potpunosti usklađeni s EU legislativom. Nakon provedenog nadzora, Europska komisija je dostavila Akcijski plan za otklanjanje utvrđenih manjkavosti te je temeljem istog Ministarstvo poljoprivrede odmah poduzelo niz mjera za unaprjeđenje sustava kontrole na način da su izmijenjani nacionalni propisi, provedene dodatne edukacije inspektora, pokrenute odgovarajuće mjere prema prekršiteljima, unaprijeđene procedure za ovjeravanje dokumentacije te su pojačane kontrole na uzgajalištima.

Na ovaj način unaprijeđeni paket mjera kontrole na snazi je od prve polovice 2020. godine. Iz pisma opomene može se očitati da se komentari u najvećem dijelu odnose još uvijek na nalaze za razdoblje 2016.-2019., ali i da Komisija smatra da odgovor Ministarstva poljoprivrede iz 2020. još uvijek nije otklonio sve primjedbe.

U skladu s procedurom kod pokretanja službene opomene, Hrvatska će detaljno izvijestiti Europsku komisiju o svim poduzetim mjerama, kojima ovo Ministarstvo smatra da je otklonilo utvrđene nedostatke te će u vremenu od 2 mjeseca predviđenom za odgovor nastojati dokazati sva poduzeta unaprjeđenja sustava.

Izjava ribarskog inspektora Marka Pupića Bakrača se odnose na konkretan slučaj uvoza i nasada tune iz druge polovice 2020. godine, dakle nakon nacionalnog unaprjeđenja sustava kontrole te prema izmijenjenim procedurama. Imajući ovo u vidu, kao i dosadašnje izjave na ovu temu, Ministarstvo poljoprivrede i nadalje tvrdi da u konkretnom slučaju niti jedan od iznesenih navoda Marka Pupića Bakrača nije utemeljen. Kao što je i ranije isticano, u konkretnom slučaju, provedene su sve propisane procedure, izvršena je kontrola cjelovite dokumentacije te je svim odlukama prethodila iscrpna provjera i konzultacije sa svim relevantnim dionicima“, stoji u odgovoru ministarstva kojeg potpisuje glasnogovornica Maja Popović.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.