1 min. čitanja

Pokrenuta peticija prema UN-u kojom se traži hitno rješenje za plastični otpad

Pokrenuta peticija prema UN-u kojom se traži hitno rješenje za plastični otpad
Foto: Pixabay

Krajem veljače Skupština Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA) kreirat će globalni sporazum s ciljem kontrole, odnosno zaustavljanja zagađenja plastikom. Većina zemalja pristala je sudjelovati u takvome sporazumu, no pitanje je hoće li on biti obvezujući?

Među pitanjima koja more ekologe i svakog sa zdravim razumom jest – hoće li se sporazumom tek promovirati ponovna uporaba i recikliranje plastike ili će se ići ka kontroli proizvodnje plastike? Upitno je i hoće li se sporazumom štititi samo mora ili cijeli planet te kada će taj sporazum biti i potpisan.

UN je još 2020. godina upozorio kako je porast količine proizvedene plastike doveo do problema plastičnog otpada koji je nadmašio sposobnost društva da njime učinkovito upravlja. Alarmantan je podatak da u oceanima godišnje završi 8,8 milijuna tona plastike, koja je već odavno zagadila vodu koju pijemo i zemlju u kojoj sadimo hranu. Plastika je pronađena čak i u arktičkom ledu, ali i u ljudskom krvotoku.

Kako spomenuti globalni sporazum o kontroli plastike ne bi, kao i u većini slučajeva, ostao samo mrtvo slovo na papiru pokrenuta je peticija, koja je dosad prikupila više od 660 000 potpisa, a s kojom će se tražiti od UN-a da ovako ozbiljnom problemu pristupi na vrlo ozbiljan način.

– Kao građani iz cijelog svijeta, pozivamo na hitan međunarodni sporazum kojim bi se zaustavilo zagađenje plastikom. Ovaj novi pravno obvezujući sporazum mora postaviti najambicioznije ciljeve za okončanje ove planetarne krize – mora uzeti u obzir cijeli životni ciklus plastičnih proizvoda, od smanjenja proizvodnje do dizajna i gospodarenja otpadom. Ovo je naša prilika za prijelaz na sigurno kružno gospodarstvo koje štiti ljude, divlje životinje i našu klimu – na pravedan i uključiv način – stoji u peticiji koju možete potpisati na OVDJE.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.