Riječka novinarka i njezin partner spasili utopljenika: “Plutao je licem okrenutim prema dnu”

Foto: Pixabay / Ilustracija

RIJEKA – U rijetkoj ulozi našla se u četvrtak navečer novinarka i urednica Novog lista Ivana Kocijan dok se sa svojim dečkom Josipom Kneževićem i psom Dexom odlučila malo odmoriti od posla i prošetati riječkom rivom. Ni u jednom trenutku nisu mogli niti zamisliti da će, dok su se približavali Adamićevom gatu, u moru ugledati utopljenika.

Radilo se o muškarcu bez svijesti te je već na prvi pogled bilo jasno da treba promptno reagirati jer mu je očito život bio ugrožen. U moru je vjerojatno bila temperatura tek nekih desetak stupnjeva i zasigurno je već bio dobro pothlađen.

– Tijekom večernje šetnje sa psom primijetili smo da u moru kod Adamićevog gata pluta naizgled beživotno tijelo muškarca okrenuto licem prema dnu. Odmah smo pozvali 112, a do stvarno brzog dolaska hitne pomoći nekako smo ga uspjeli izvući na rivu i okrenuti u bočni položaj. Utvrdili smo da mu se puls jedva da napipati. U pomoć je uskočio slučajni prolaznik kad je čuo da tražimo pomoć. Zahvaljujući njemu lakše smo ga izvukli iz mora. Već za nekoliko minuta stigla je prva pomoć, policija i vatrogasci koji su preuzeli brigu o muškarcu koji je u međuvremenu samostalno prodisao. Nadamo se da je sada dobro i da se oporavlja – izjavio je Josip Knežević.

Trenutaka akcije spašavanja i velike zabrinutosti za zdravstveno stanje muškarca prisjetila se i novinarka Ivana Kocijan.

– Dok smo šetali sa psom uz more, između jedrilica uočila sam nešto što je na prvi pogled izgledalo poput tijela koje pluta, a kad smo se približili, shvatila sam da sam, nažalost, u pravu. Dečku sam odmah rekla da nazove hitnu, što je on istog trena i učinio. Do njihovog dolaska prošlo je, srećom, samo nekoliko minuta, a u međuvremenu su Josip i dečko koji je žurio na autobus, ali se ipak zaustavio kako bi pomogao, poduzeli korake da ga spase. Uspjeli su ga dovući do obale i izvući na kopno uz pomoć konopa kojim je bila privezana jedrilica pored koje je plutao, izjavila je Ivana te dodala kako je prava sreća da su bili u pravom trenutku na pravom mjestu.

Okolnosti u kojima je 37-godišnjak pao u more još se istražuju, no kako je vezano za slučaj priopćeno iz PU primorsko-goranske, dosadašnja saznanja policije i lučke kapetanije ukazuju na to da je pod utjecajem alkohola, hodajući rivom uz more, u jednom trenutku izgubio ravnotežu, zapeo za bitvu i završio u moru. Policija je dojavu o padu dobila u 20.09, a osim njih, na mjestu događaja intervenirali su riječki vatrogasci, kao i hitna medicinska pomoć.

Iz vatrogasne postaje Centar na mjesto događaja su odmah po dojavi stigla dva tehnička vozila sa šestoricom vatrogasaca, a srećom po utopljenika da su ga primijetili šetači, koji su, osim poziva hitnim službama, i sami priskočili u pomoć.

Prema riječima ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Alena Ružića, pacijent koji je u četvrtak navečer zaprimljen u riječku bolnicu zbog utapanja nalazi se izvan životne opasnosti. – Pacijent je zaprimljen u našu jedinicu intenzivnog liječenja i nakon proteklog razdoblja možemo reći da se dobro oporavlja i trenutno je izvan životne opasnosti. Po prijemu u JIL primijenjene su sve adekvatne terapijske mjere na koje pacijent dobro reagira, rekao je Ružić Novom listu.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

SPASILI GA PROLAZNICI Muškarac onesviješten plutao u riječkoj luci