VIDEO Najveća dizalica na svijetu podigla brod poput igračke

Foto: Youtube / Screenshot

Da Južna Koreja punim plućima živi u 21. stoljeću, u stoljeću inovacija, napredne tehnologije i široke primjene znanja, svjedoči i video koji je ovih dana postao viralan. Naime, riječ je o snimci na kojoj dizalice u zraku drže čitav ogroman – brod! Riječ je o novogradnji koja će uskoro biti isporučena iz južnokorejskog brodogradilišta, a na snimci je impresivna dizalica Hyundai-10000 iz globalno popularnog Hyundai Heavy Industries, piše Pomorac.hr

Dizalica Hyundai-10000 ime je dobila upravo po svojoj nosivosti, a to je 10 000 tona! Prije dvadesetak dana internetom je kružila fotografija na kojoj ovaj Hyundai-jev div iznad površine drži platformu mase 9 100 tona, a snimku broda koji visi na sajlama možete pogledati ovdje:

Tehničke karakteristike ove dizalice su uistinu impresivne. Čine ju dvije ruke, odnosno grane duge 180 metara iza kojih se nalaze stražnji nosači visoki 70 metara! Dizalicu opskrbljuje sustav od 16 vitala sa sajlama od kojih je svaka dugačka 5,7 kilometara. Dizalicu pogone 4 generatora ukupne snage 8800 kW, dok van namjenskih operacija koristi još 2 generatora, svaki po 600 kW. Na dizalici je i generator od 100 kW koji se pali u slučaju nužde. Pod punim opterećenjem, čitav sustav ima pomak od svega +/-10cm, a kranovi su tako izvedeni da bez problema održavaju horizontalni položaj tereta i u najtežim uvjetima.

Projekt ove dizalice započeo je 2013. godine, dok je ona brodogradilištu u Ulsanu isporučena 2017. godine kada je i započeo rad iste. Cijena dizalice je 22 000 000 američkih dolara, a čelni ljudi HHI-a tvrde kako je dizalica i više nego isplativa jer je uvelike skratila vrijeme transporta ovakvih teških tereta. Štoviše, operira u pet puta kraćem vremenu od svojega prethodnika. Iz Hyundai Heavy Industries poručuju kako su zahtjevi tržišta takvi, da će vjerojatno raditi duplo jaču dizalicu od ove koja je danas najjača na svijetu.

Petar Zuanović