2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Čekajući primaliće

ZEMLJA GURMANIJA Čekajući primaliće
Foto: Željko Krnčević

Je ovo vrime brzo prolazi, nemoš virovat. Šta ima da smo tribili bob i spremili ga malo u škrinju za jesen i zimu. Kad evo već veljača, mačke se tiraju ka i cile godine, a triba polako čistit škrinju za novu sezonu. A ostalo i malo gnjata od Božića i Novih godina. Pa diš lipše nego boba i manistre u čast nadolazećeg primalića.

Slavilo ga se još u neolitiku, a možda i prije.  Puno jedna lipa spiza ovaj bob o kojem smo već pisali. Rado viđen gost u Gurmaniji. A u stvari, ne znam jesam li kad napisa (za one koji ne znaju), kako se kuva bob i maništra.

Foto: Željko Krnčević

Dakle, u današnjem slučaju gnjat skuvamo u dvi vode. Prvu bacimo, tj. prolijemo, jer ako je bacimo, poštricat će nas. Od druge malo ostavimo, a gnjat pustimo da se lipo raskuva.

Bob stavimo u čistu vodu, dodamo pešt (sitno rezana panceta i luk bijeli), sol ne dodajite prije nego kušate pri kraju. E da, stavija sam i komadić Obljajske pancete. Evo su već kod Milene i nove gotove. Malo papra i ja sam stavija šuga od pomidora i lipe crvene papričice samlivene i to one Napolitane jer je penis chilli jak za današnje jedače.

Foto: Željko Krnčević

Onda se lipo kuva i dodaju se šubijoti (to je vrsta pašte – manistre iliti tjestenine). To je uobičajena vrsta kad je bob glavni glumac u loncu ili teči. Vodu u kojoj se gnjat kuva (onu drugu) dodajte samo ako treba. Svakako provati prije te akcije.

Gnjat raskomadajte na manje komade. Ostavite i raskuhanu kožu, jer tko voli, to je super. I kad je sve to gotovo, ostaje vam samo – pojesti

Dobar tek i još malo pa primaliće…

Foto: Željko Krnčević

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Kako je kaštradina spasila Veneciju
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zelena menestra
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.