Riječke znamenitosti u ljubičastom u znak podrške oboljelima od epilepsije

Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – Obilježava se Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije. Osvjetljavanjem gradskih znamenitosti ljubičastom bojom ovoj akciji pridružuje se i Grad Rijeka. 

Na inicijativu Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka osvijetlit će fontane na Jadranskom trgu i lučke dizalice na Molo Longu ljubičastim svjetlom čime će se pridružiti kampanjama “Osvijetlimo epilepsiju” i “Upalimo svjetla za epilepsiju” kojima se obilježavaju Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dana oboljelih od epilepsije.

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije donio je Hrvatski sabor 17. listopada 2008. godine, dok je Međunarodni dan epilepsije pokrenut inicijativom Međunarodnog ureda za epilepsiju (IBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (ILAE) i od 2015. godine se obilježava drugog ponedjeljka u veljači.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadajima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti.  Prema Europskoj deklaraciji o epilepsiji iz 2011. godine, smatra se da u Europi ovaj poremećaj ima oko 6 milijuna ljudi, a svake godine dijagnosticira se 300 tisuća novih slučajeva.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj s epilepsijom živi oko 40 tisuća ljudi.

J.K.