1 min. čitanja

Riječke znamenitosti u ljubičastom u znak podrške oboljelima od epilepsije

Riječke znamenitosti u ljubičastom u znak podrške oboljelima od epilepsije
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – Obilježava se Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije. Osvjetljavanjem gradskih znamenitosti ljubičastom bojom ovoj akciji pridružuje se i Grad Rijeka.

Na inicijativu Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka osvijetlit će fontane na Jadranskom trgu i lučke dizalice na Molo Longu ljubičastim svjetlom čime će se pridružiti kampanjama “Osvijetlimo epilepsiju” i “Upalimo svjetla za epilepsiju” kojima se obilježavaju Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dana oboljelih od epilepsije.

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije donio je Hrvatski sabor 17. listopada 2008. godine, dok je Međunarodni dan epilepsije pokrenut inicijativom Međunarodnog ureda za epilepsiju (IBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (ILAE) i od 2015. godine se obilježava drugog ponedjeljka u veljači.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadajima – iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti.  Prema Europskoj deklaraciji o epilepsiji iz 2011. godine, smatra se da u Europi ovaj poremećaj ima oko 6 milijuna ljudi, a svake godine dijagnosticira se 300 tisuća novih slučajeva.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj s epilepsijom živi oko 40 tisuća ljudi.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.