1 min. čitanja

IZDANO UPOZORENJE Obalu Škotske, Engleske i Sjeverne Irske očekuju udari vjetra veći od 140km/h

IZDANO UPOZORENJE Obalu Škotske, Engleske i Sjeverne Irske očekuju udari vjetra veći od 140km/h
Foto: Pixabay/Ilustracija

Tek što su došli k sebi nakon razorne oluje Malik koja ih je pogodila prošli mjesec, zapadnoj obali Škotske, Sjeverne Irske i Engleske približava se nova ciklona donosi nove padaline, ali i vjetrove s brzinama većim od 140 km/h.

Britanski meteorolozi izdali su upozorenje na novu, snažnu oluju koja bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebala pogoditi sutra u poslijepodnevnim satima. Oluja nazvana Dudley trebala bi udariti u obalne dijelove Škotske, Sjeverne Irske i Engleske, a prognostičari najavljuju udare vjetra veće od 140 km/h.

Met Office je izdao upozorenje koje će biti na snazi od srijede od 18 sati do četvrtka ujutro pa se pozivaju građane da u tom periodu ne putuju.

– Očekuje se da će se vrlo jaki zapadni vjetrovi razvijati diljem zapadne Škotske i sjeverne Sjeverne Irske u srijedu kasno poslijepodne, a tijekom večeri proširit će se na istok preko južne Škotske i sjeverne Engleske. Još uvijek nismo sigurni kolika će biti jačina vjetrova, no procjenjujemo da bi udari vjetra na obali mogli dosegnuti 144 km/h – priopćili su iz Met Officea, prenosi BBC.

Ministrica prometa Jenny Gilruth izjavila je kako se najgori uvjeti očekuju u srijedu i četvrtak u južnoj i središnjoj Škotskoj.

– Jaki vjetrovi vjerojatno će donijeti velike izazove za mrežu magistralnih cesta, kao i ograničenja prometa na mostovima. Stoga pozivamo sve koji su planirali na put da dobro sve isplaniraju, da budu oprezni i da slijede upute škotske policije – poručila je ministrica.

Izdano je i upozorenje na mogućnost nestanka struje, zatvaranja cesta, ali i potencijalna oštećenja objekata. Zemlja se još nije oporavila od oluje Malik koja je prošli mjesec poharala Škotsku i za sobom ostavila golemu materijalnu štetu, ali i ljudske žrtve.

Građani se stoga upozoravaju da tijekom oluje izbjegavaju boravak na otvorenom, osobito u blizini šuma i parkova.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Zimska oluja poharala sjever Europe – Ima poginulih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.