Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je utvrdila pravila arktičkog turizma

Foto: Pixabay/Ilustracija

U Rusiji će 30. lipnja 2022. stupiti na snagu novi propisi za sektor turizma u arktičkim regijama, objavila je na svojoj internetskoj stranici ruska federalna agencija Rosturizm.

Pravila pokrivaju najrazličitije aspekte sektora, od preporuka za organizaciju izleta i putovanja od strane turističkih agencija do kvalifikacijskih zahtjeva za osoblje koje radi u ovoj oblasti, uključujći i pravila koja se odnose na infrastrukturu, signalizaciju, prijevoz i komunikaciju s hitnim službama, uzimajući u obzir lokalne specifičnosti, piše Russia Beyond.

– Arktički je turizam nevjerojatno raznolik i perspektivan, ovdje se može pronaći nešto za gotovo svaki ukus. No ne smijemo zaboraviti da je ovo regija sa svojim kulturno-povijesnim karakteristikama, s oštrom i promjenjivom klimom. To je također regija divlje prirode s brojnim zaštićenim područjima. Sve smo ove nijanse uzeli u obzir prilikom kreiranja nacionalnih standarda za arktički turizam. Oni stvaraju poštene i jasne uvjete za biznis te sigurne i udobne uvjete putovanja za turiste – rekla je Zarina Doguzova, direktorica Rosturizma, dodajući da bi rusko iskustvo moglo poslužiti kao primjer drugim zemljama.

Osim toga, prema mišljenju nadležnih i stručnjaka, pojava ovih propisa omogućit će razvoj i demokratizaciju onoga što se još uvijek čini kao turistička niša. Turizam na Arktiku zbog manjka ponude trenutno karakteriziraju visoke cijene.

– Arktičku destinaciju još uvijek uglavnom istražuju individualni turisti. Infrastruktura i lokalne ugostiteljske tvrtke vrlo su ograničene, što utječe na cijene. Međutim, potražnja za putovanjima na Arktik povećat će se. Jasni zahtjevi poboljšat će kvalitetu proizvoda i povećati broj ponuda – kažu stručnjaci iz turističke agencije ALEAN, koje citira Udruga turoperatora Rusije (ATOR).

I.B.