1 min. čitanja

ŠOKANTNI PODACI Mobing doživljava četvrtina muških i više od 50% ženskih pomoraca

ŠOKANTNI PODACI Mobing doživljava četvrtina muških i više od 50% ženskih pomoraca
Foto: Pixabay/Ilustracija

Švedski znanstvenici proveli su istraživanje o problemu maltretiranja i uznemiravanja na radnom mjestu na moru, prema kojem je četvrtina muških pomoraca u svom radnom vijeku barem jednom doživjela nekakav oblik maltretiranja.

– Zlostavljanje i uznemiravanje na radnom mjestu značajan je problem u pomorskoj industriji, a čini se da se nije puno promijenilo otkako je prva recenzirana studija objavljena još 1995. godine – stoji u studiji pod nazivom Maltretiranje i uznemiravanje na radnom mjestu na moru: strukturirani pregled literature , koju potpisuju Cecilija Österman i Magnus Boström s Pomorske akademije Kalmar na Sveučilištu Linnaeus, a koje je objavljeno u novom izdanju časopisa Marine Policy.

Istraživanje je pokazalo da je od 8% do 25% svih pomoraca i više od 50% žena pomoraca doživjelo neki oblik nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, piše portal Splash247.

Žene pomorci osobito su ugrožene jer su na brodovima u manjini što dovodi do tzv. slučaja brisanja spolova, čime se umanjuje integracija žena na brodu i povećava rizik od spolnog ili seksualnog uznemiravanja. To se posebno vidi među kadetkinjama, koje nisu samo ranjive u svojoj ulozi kadetkinja, na dnu hijerarhije, već i kao usamljene žene na brodu, stoji u studiji.

Slijedom navedenih statistika u porastu je i anksioznost i depresija među pomorcima.

– Značajni čimbenici koji utječu na mentalno zdravlje pomoraca uključuju radno okruženje koje je nezainteresirano za pojedinca, nasilje na radnom mjestu te maltretiranje i uznemiravanje. Tu su i dugo radno vrijeme, nepostojanje jasne razlike između posla i vremena za odmor te udaljenost od obitelji i prijatelja, što također utječe na pojačanu anksioznost, a u nekim slučajevima i suicidalne misli – navedeno je u izvješću.

Autori studije stoga pozivaju pomorsku industriju da se pozabavi temeljnim uzrocima maltretiranja i uznemiravanja na radnom mjestu kako bi se pomorcima osigurali pristojni radni uvjeti. Iz globalne perspektive, autori smatraju da nije potrebno više zakonodavstva, već strože praćenje i provedba usklađenosti postojećeg regulatornog okvira.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.