2 min. čitanja

Australske vlasti tragaju za morskim psom koji je jučer usmrtio plivača

Australske vlasti tragaju za morskim psom koji je jučer usmrtio plivača
Foto: Screenshot/Youtube

Vlasti australskog grada Sydneya u potrazi su za velikom bijelom psinom koja je jučer pred šokiranim posjetiteljima poznate plaže Little Bay, u moru usmrtila 35-godišnjeg plivača. Riječ je o prvom fatalnom napadu morskog na čovjeka na jednoj od gradskih plaža u posljednjih 60 godina.

Sve plaže u okolici najvećeg australskog grada zatvorene su do daljnjega, a kupačima je zabranjen pristup moru. U blizini mjesta napada postavljeni su mamci za morske pse, a područje pretražuju dronovi i helikopteri te spasioci na jet ski plovilima.

Napadi morskog psa u Sydneyu nisu uobičajeni, osobito otkako su diljem obale postavljene mreže i druga slična sredstva čiji je cilj odvratiti morske pse od približavanja obali, piše BBC.

Na temelju snimke incidenta australski stručnjaci za morske pse procijenili su da je nesretnog muškarca napala bijela psina duljine najmanje 3 metra. Spasilačke službe jučer su dva sata nakon napada iz mora izvukli ostatke nesretnog plivača.

Lokalni mediji javljaju kako je žrtva bila redovni posjetitelj kobne plaže, na kojoj je plivao svakodnevno te da su kontakti čovjeka i morskog psa iznimno rijetki, a napadi se najčešće događaju u ljetnim mjesecima (između prosinca i veljače) kada je u moru i više kupača.

Australija godišnje bilježi oko 20 napada morskih pasa, većinom u Novom Južnom Walesu i Zapadnoj Australiji, a samo ove godine dogodila su se već 4 napada. Na području cijele Australije u prošloj godini zabilježena su dva smrtonosna napada morskih pasa, a 2020. godini njih čak sedam.

Iako se tako na prvu ne čini, povijesno gledano smrt od ugriza morskog psa nije uobičajena. U više od jednog stoljeća evidencije, stopa smrtnosti od napada morskih pasa u Australiji iznosi 0,9 – odnosno manje od jedne osobe godišnje.

Iz poštovanja prema tragično preminulom plivaču koji je trenirao za dobrotvorni plivački maraton koji se trebao održati ovaj vikend, događaj je otkazan.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

STRAŠNO Morski pas napao i usmrtio plivača na popularnoj plaži u Sydneyu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.