DOBRA VIJEST ZA BRODOGRADNJU Europska unija uvodi anti damping carine na uvoz čeličnih spojnica iz Kine

Foto: Div Grupa

SPLIT – Europska komisija donijela je uredbu o primjeni zaštitne carine do 86,5% kako bi neutralizirala nelojalnu konkurentnu poziciju proizvođača iz Kine, a kojom su europski proizvođači konačno dobili priliku za ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Ovu vijest s oduševljenjem su dočekali u DIV GRUPI d.o.o., iz koje su priopćili kako su i sami godinama djelovali kroz Europski institut za industrijske spojne elemente, u kojem su aktivno sudjelovali u pripremi vraćanja zaštitne carine te nastavku perioda rasta proizvodnje, zapošljavanja i izvoza u zemlje Europske unije.

Foto: Div Grupa

– Ulaganjem u proizvodne pogone ukupno vrijedne 55 milijuna EUR-a, koje smo realizirali i otvorili još 2013. godine za vrijeme kada je na snazi bila slična ovakva uredba, a koja je povučena 2016. godine, omogućilo je zapošljavanje cca. 500 zaposlenika u gradu Kninu, te naznaku daljnjeg razvoja, ulaganja i perspektive. Nakon gotovo 6 godina mukotrpnog održanja statusa održivog proizvođača u kojem smo unatoč nelojalnoj konkurenciji uspjeli unaprijediti svoj sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću, pred nama je konačno period ostvarivanja ranije planirane maksimalne profitabilnosti nakon povrata tako velike investicije – stoji u priopćenju DIV Grupe.

Kažu da će svoje planove i poslove sada moći realizirati s maksimalnim učinkom, osiguravajući kupcima unutar Europske unije kontinuiranu opskrbu standardnim spojnim elementima, uz znantno kraće vrijeme isporuke i konkurente cijene.

Foto: Pogon u Kninu/Div Grupa

U DIV Grupi najavljuju ulaganja u nove proizvodne kapacitete do visine od 50 milijuna eura te procjenjuju da će im se izvoz standardne vijčane robe godišnje povećati na više od 60 milijuna eura. Dugoročno planiraju ulaganja veća od 100 milijuna eura, čime će, kažu, njihov kninski pogon znatno dobiti na značaju ne samo u hrvatskim već i u europskim i svjetskim okvirima.

J.K.