2 min. čitanja

Pješaci u Istri počinili više prekršaja nego vozači

Pješaci u Istri počinili više prekršaja nego vozači
Foto: MUP

PULA – Istarski policijski službenici su proveli prometnu akciju u cilju zaštite pješaka te su utvrdili da su pješaci počinili više prekršaja nego vozači.

Kao što je i najavljeno, policijski službenici su jučer na području Policijske uprave istarske proveli prometnu akciju u cilju povećanja sigurnosti pješaka u prometu. Tijekom provođenja prometne akcije utvrdili su ukupno 95 prekršaja, od čega:

25 prekršaja pješaka u prometu (nekorištenje obilježenog pješačkog prijelaza)

18 prekršaja vozača spram pješaka (nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu)

19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje

22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Tijekom protekle godine na istarskim prometnicama stradalo je više pješaka nego godinu dana ranije. Dok je u 2020. godini stradalo svega 25 pješaka, prošle godine zabilježeno je ukupno 68 stradalih pješaka – tri pješaka su poginula, 12 ih je teže ozlijeđeno, a 53 pješaka su zadobila lakše tjelesne ozljede. Negativan trend stradavanja pješaka nastavljan je i u ovoj godini pa je tako do sada stradalo 11 pješaka – dva pješaka su smrtno stradala, jedan je zadobio teške tjelesne ozljede, a osam pješaka je lakše ozlijeđeno.

Kako bi se smanjilo stradavanja pješaka u prometu, policija ponovno poziva vozače da uvažavaju pješake i da povećaju oprez kada se približavaju pješačkim prijelazima.

Rezultati prometne akcije pokazali da velik broj pješaka nepropisno prelazi cestu te stoga policija podsjeća pješake da su se i oni dužni pridržavati prometnih propisa.

Pješaci su obvezni koristiti pješački prijelaz uvijek kad nije udaljen od njih više od 50 metara u naselju. Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, kolnik trebaju prijeći najkraćim putem, i to tako da ne ometaju promet vozila.

Prije stupanja preko obilježenog pješačkog prijelaza, dužni su pogledati lijevo i desno te se uvjeriti da mogu prijeći cestu na siguran način, vodeći računa o položaju i brzini vozila koje se približava pješačkom prijelazu. Isto tako, prilikom prelaženja ceste ne bi trebali tipkati po mobilnim uređajima, već bi trebali gledati ispred sebe i biti svjesni drugih sudionika u prometu.

Radi sprječavanja stradavanja u prometu, podsjećamo pješake i na sljedeće:

  • koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika
  • ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga
  • ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.