3 min. čitanja

O sudjelovanju HRM-a u NATO vježbi, Plenković doznao na stranom nosaču aviona, a odgovor MORH-a je ponižavajući

O sudjelovanju HRM-a u NATO vježbi, Plenković doznao na stranom nosaču aviona, a odgovor MORH-a je ponižavajući
Foto: Vlada RH

Jeste li znali da su hrvatske snage sudjelovale u NATO vježbi “Neptune Strike 2022” u Jadranu? Ne brinite, niste jedini. Naime, hrvatskom ministru obrane Mariju Banožiću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću informaciju o tijeku vježbe i njenoj uspješnosti dostavili su ovog tjedna sa stranog broda u našim vodama, i ispred naše luke Split.

Želite li doznati bilo što o aktivnostima Hrvatske ratne mornarice, često treba potezati strane izvore (pa čak i američku ambasadu!), koji su daleko bolje upućeni u događanja, nego hrvatsko Ministarstvo obrane, čija je pak naslovna stranica spomenik liku i djelu ministru Mariju Banožiću.

Naslovnica MORH-a spomenik ministru obrane

Zašto na stranicama MORH-a ne možemo pronaći apsolutno ništa o međunarodnoj NATO vježbi u Jadranu, u kojoj su sudjelovali i naši pripadnici “Neptune Strike 2022“? I zašto nismo dobili niti jedno priopćenje o tome? Ovo su pitanja koja smo poslali na adresu Ministarstva obrane.

Naprotiv, o ovoj vježbi saznali smo iz stranih medija i pojedinih specijaliziranih portala.

– Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva i ocjenu vježbe Neptun Strike koju je NATO imao ovdje u Jadranu, u kojoj su kao saveznici sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga i interoperabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima – kazao je prije 4 dana premijer Andrej Plenković prilikom posjeta nosaču zrakoplova USS Harry Truman u Splitu.

Zanimalo nas je i je li moguće da premijera i ministra obrane o sudjelovanju naših snaga u vježbama koje se događaju u našem dvorištu, izvještavaju visokorangirani časnici strane vojske?

Foto: MORH / Screenshot – U crvenim kvadratićima su vijesti o ministru obrane Mariju Banožiću, na naslovnoj stranici Ministarstva obrane RH

Sramotni odgovori službe za odnose s javnošću

Tri dana trebalo je Banožićevoj PR službi, da između odabira najboljih kuteva selfija za društvene mreže i naslovnicu web stranice MORH-a, slože tek jednu i to doista ponižavajuću rečenicu odgovora:

– Vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas kako se dinamika izvještavanja i objavljivanja o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodnim obučnim aktivnostima i događajima definira u dogovoru sa saveznicima i partnerima iz NATO-a i Europske unije – kazali su.

Foto: Facebook

I to je to od MORH-a koji je nekad bio temeljitiji u javnim priopćenjima, kad su vježbovne aktivnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u pitanju. Ako želite saznati što nam radi Hrvatska vojska, daleko više ćete podataka pronaći u specijaliziranom portal Obris, čiji analitičar Igor Tabak za Morski HR ne krije razočaranje.

– Nije mi ni jasno ni shvatljivo… a nije ni normalno da zadnjih mjeseci naš portal, praktično pa mali blog dvoje zaljubljenika u vojne teme, svako malo ima vijesti o djelovanju Oružanih snaga RH o kojima sustav ne nalazi za shodno reći ništa… ili, još bolje, nešto objavi kad prvo članak vide kod nas. Da ne spomenem povremenu taktiku da, kad zaprime novinarsko pitanje – odgovor na naše pitanje objave svima u formi priopćenja – pojašnjava Tabak način na koji MORH danas nažalost funkcionira i identično kako je danas na pitanje koje je poslao Morski HR, o iskrcavanju vojske i vojne tehnike na Mljet, dobio službeno priopćenje.

O NATO vježbi u Jadranu “Neptun Strike 22”, koja se odvijala početkom veljače, dakle prije posjeta nosača USS Harry S. Truman Splitu, detaljno je pisao Obris OVDJE, a iz MORH-a se nisu udostojili odgovoriti niti to da su u njoj sudjelovale i Oružane snage Republike Hrvatske, i to sa svojim kontrolorima bliske zračne potpore (JTAC) koji su uvježbavali integraciju djelovanja zrak-zemlja.

Foto: Facebook

Naprotiv, i kad smo poslali upit MORH-u, kao i danas, naslovna stranica vrišti gotovo isključivo o kretanjima samog ministra obrane. Kao da su Oružane snage, koje rade iznimno složene međunarodne zadaće, tek nevažni pijuni, o kojima ne treba pisati, a interes javnosti vezan isključivo za ego Plenkovićevog ministra.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Plenković sišao s ‘Trumana’ pun dojmova: “Posjet je dokaz kvalitete strateških odnosa Hrvatske i SAD-a”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.