1 min. čitanja

Australci se žale da im Kinezi zrakoplove gađaju laserima

Australci se žale da im Kinezi zrakoplove gađaju laserima
Foto: Sohu / Screenshot

Kineski ratni brod navodno je koristio laser da označi mlažnjak australskih zračnih snaga u, kako su ga australci nazvali: “ozbiljnom sigurnosnom incidentu”.

– Ovakva djela mogu ugroziti živote – stoji u priopćenju australskih obrambenih snaga, dodajući da se oštro osuđuje “neprofesionalno i nesigurno vojno ponašanje”.

Piloti na meti laserskih napada u prošlosti su prijavili dezorijentirajuće bljeskove, bol, grčeve i mrlje u vidu, pa čak i privremenu sljepoću.

“Tijekom kritičnih faza leta, kada pilot nema dovoljno vremena za oporavak, posljedice izlaganja laseru mogu biti tragične” navodi se u dokumentu američke Federalne uprave za zrakoplovstvo, javlja CNN.

Incident se dogodio u utorak, navodi se u priopćenju, kada je australski izvidnički i protupodmornički zrakoplov P-8A, letio iznad Arafurskog mora, koje se nalazi između australskog sjevernog teritorija i otoka Nove Gvineje.

Brod Ratne mornarice Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLAN) koji je uperio laser u australski mlažnjak bio je jedan od dva ratna broda PLAN-a koji su u to vrijeme plovili istočno preko Arafurskog mora, priopćila je australska vojska.

Objavljene su i fotografije dva kineska broda, a radi se o razaraču s navođenim projektilima Hefei i amfibijskom transportnom brodu Jinggang Shan.

Nakon incidenta, kineski brodovi prošli su kroz Torresov tjesnac u Koraljno more, navodi se u priopćenju.

Kina nije odmah komentirala australske optužbe, a ovo nije prvo izvješće o incidentu u kojem su kineska plovila usmjerila lasere na australske zrakoplove.

U svibnju 2019. australski piloti su izjavili kako su više puta bili gađani laserima tijekom misija iznad Južnog kineskog mora.

Vojne napetosti između Kine i Australije su u porastu nakon studenog 2021. godine, kada je Canberra rekla da ulazi u pakt sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom za nabavu podmornica na nuklearni pogon.

Na dan kada je najavljen podugovor, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijan rekao je da bi Australija trebala “ozbiljno razmisliti hoće li Kinu gledati kao partnera ili prijetnju”.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.