2 min. čitanja

DORH: “Preprodajom brodova u Korčuli i Dubrovniku ilegalno ‘zaradio’ 1,2 milijuna kuna!”

DORH: “Preprodajom brodova u Korčuli i Dubrovniku ilegalno ‘zaradio’ 1,2 milijuna kuna!”
Foto: Pexels / Ilustracija

KORČULA/DUBROVNIK – Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv 44-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Okrivljenika terete da od sredine svibnja 2012. godine do prosinca 2016. godine u Korčuli, kao direktor trgovačkog društva koje je i osnovao; u cilju da na štetu tog trgovačkog društva sebi i drugima pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist; nije upravljao imovinom tog trgovačkog društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika.

Tereti ga se da je 8. svibnja 2012. u ime tog trgovačkog društva, kao korisnika kredita, sklopio ugovor o kreditu s jednom poslovnom bankom za iznos od 120.000,00 eura, odnosno u protuvrijednosti od 900.000,00 kuna, i to za refinanciranje obveza, kupnju brodova i obrtna sredstva. Tereti ga se da je nakon toga, 1. ožujka 2013., kao prodavatelj, sklopio s tim trgovačkim društvom kao kupcem, ugovor o kupoprodaji svojih motornih brodova, upisanih u Upisniku trgovačkih brodova Lučke kapetanije Dubrovnik, u ukupnom iznosu od 160.000,00 eura (protuvrijednost od 1.200.000,00 kuna) od čega je, na ime te kupoprodaje, poslovna banka na tekući račun u jednoj poslovnoj banci (taj račun koristi njegova supruga) uplatila 450.000,00 kuna, a na dva računa jedne poslovne banke je uplaćeno 372.705,90 kuna, na ime zatvaranja kredita njegove supruge i njegove majke, dok je iznos od 377.294,10 kuna evidentiran kao prijeboj potraživanja koje to trgovačko društvo ima prema njemu na ime isplaćenih pozajmica.

Okrivljenik nije nakon toga, kao direktor tog trgovačkog društva, u lučkoj kapetaniji ishodio promjenu vlasništva upisom vlasništva tog trgovačkog društva na naznačenim brodovima u Upisnik trgovačkih brodova, tako da je u tom Upisniku i dalje bilo evidentirano kako je on vlasnik tih brodova.

Okrivljenik je 1. studenog 2016., kao prodavatelj prodao jedan motorni brod drugom trgovačkom društvu za 100.000,00 eura (protuvrijednost od 750.000,00 kuna) te je svojoj supruzi darovao drugi motorni brod u vrijednosti od 232.500,00 kuna, iako je već prethodno te motorne brodove prodao trgovačkom društvu kojem je i direktor. Tereti ga se da je pritom sebi i drugima pribavio 1.200.000,00 kuna oštetivši time to trgovačko društvo za naznačeni iznos, budući da to trgovačko društvo nije upisano kao vlasnik naznačenih brodova, a vlasnici su postali drugo trgovačko društvo i njegova supruga.

Okrivljenika se tereti i da od sredine svibnja 2012. godine do 2014. godine, suprotno čl. 10. Zakona o računovodstvu, nije čuvao poslovnu dokumentaciju trgovačkog društva kojem je direktor, nego ju je ili sakrio ili uništio, tako da ih nije bio u mogućnosti dati tijelima nadležnim za nadzor.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.