2 min. čitanja

Ima li naplata poreza građanima koji rade izvan Hrvatske ikakve veze s pomorcima?

Ima li naplata poreza građanima koji rade izvan Hrvatske ikakve veze s pomorcima?
Foto: Wikimedia

Nakon što je Ministarstvo financija Republike Hrvatske za pojedine hrvatske državljane koji rade u dijelu europskih, pa i zemalja Europske Unije, zatražilo podnošenje prijava ostvarenog dohotka u inozemstvu, mnogi od njih su već primili i rješenja o visini poreza kojeg moraju podmiriti.

Nastale reakcije ljutitih radnika-migranata mogu se nazvati epitetima koji se kreću u rasponu od revolta do rezignacije. Mnogi su, posljedično, najavili kako neće platiti ni centa poreza kojeg su već platili u zemlju gdje su zasposleni te da će se, zajedno sa svojim obiteljima, potpuno odjaviti iz Hrvatske, piše Dubrovački vjesnik.

Gotovo opipljiva nervoza “prelila” se i na dio hrvatskih pomoraca koji strahuju da će i oni doći pod udar istog zakona odnosno da će i oni postati obveznici poreza unatoč ispunjene obveze o “183 dana tzv. obveznog angažmana” u međunarodnoj plovidbi. Podsjetimo: pomorci prilažu obrazac kojeg im na kućnu adresu dostavlja lučka kapetanija i ako je ukupni zbroj dana na potvrdi veći od 183 dana, pomorci su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak ali nisu oslobođeni podnošenja prijave.

U tzv. dane za porez se ubrajaju dani provedeni na brodu (i upisani u matrikulu pomorca), dani na putovanju (koji se priznaju u dužini do četiri dana za ukrcaj i još toliko za iskrcaj), a priznaju se i dani provedeni na bolovanju te provedeni na izobrazbi u inozemstvu, kao i dani koji su kao “višak” preneseni iz prethodne godine odnosno koji kao “višak” nisu uračunati u “kvotu od 183 dana”.

Nervoza je tim veća jer hrvatski porezni obveznici porez moraju prijaviti do konca ovog mjeseca, stoga je dubrovački vjesnik za izjavu o ovoj aktualnoj situaciji zamolio glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske Nevena Melvana koji je rekao:

– Navedena tema o naplati poreza građanima koji rade izvan Hrvatske nema nikakve veze s pomorcima tako da ne vidim uopće smisla odgovarati na tu tezu. Pomorskim zakonikom je utvrđen poseban položaj pomoraca u međunarodnoj plovidbi koji su, pod posebnim uvjetima, obveznici podnošenja prijave poreza na dohodak. Navedeni porez se NE PLAĆA ukoliko se ispuni uvjet tzv. 183 dana. Nitko nije zatražio izmjene pomorskog zakonika – rekao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan te dodao:

– Za vrijeme trajanja pandemije, prilikom obračuna dana uzimaju se u obzir obračuni iz perioda prije pandemije (2018. i 2019.godine) ako su povoljniji za pomorca. Isto je dogovoreno još početkom 2020. godine i biti će na snazi dok traje pandemija.

Različito tumačenje

Mediji su već objavili kako će Sindikat radnika migranata i pred sudovima zaštititi prava tih radnika te da će surađivati s kolegama u Sloveniji, gdje migranti također imaju slične porezne probleme, ali je slovenski sindikat već dobio skoro 90 posto svih pokrenutih sudskih parnica. Pomutnja je postala tim veća kad je nekim radnicima koji rade (“kopnene poslove”) u Irskoj i Austriji u dijelu poreznih ureda rečeno “da su više od 183 dana boravili u inozemstvu i da nisu dužni prijaviti porez”. Međutim, u ogromnoj većini poreznih ureda govore drugačije i dodaju: inozemni primitak obvezno je prijaviti bez obzira na to je li u inozemstvu porez već plaćen i hoće li u Hrvatskoj postojati obveza plaćanja poreza.

Ahmet Kalajdžić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.