2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Kanoče, gamberi, bogomoljke, vabići… žbiri ili zezalice

ZEMLJA GURMANIJA Kanoče, gamberi, bogomoljke, vabići… žbiri ili zezalice
Foto: Željko Krnčević

Kanoče, gamberi, bogomoljke, vabići… žbiri s morskog dna, a čini mi se da ih ponegdje u šibenskom uzmorju zovu i zezalice radi njihovog načina plovidbe koju ponekad koriste. Mene čak i podsjećaju na bogomoljke. A kad im malo bolje pogledate oklop, izgleda kao prava prapovijesna beštijica.

Uglavnom, stvari stoje ovako. Nekoliko sam ih puta prova, onih malo većih, nakon lova „na sviću“ s mojim prijateljem Stipom Govićem, rečenim Kircem, koji ovde u Gurmaniji zaslužuje nekoliko lijepih priča. I tada nisam puno pažnje poklanjao kanoči. A onda nekidan na našem Sokolu ih ugledao. Kil 20 kuna. Bilo mi je malo čudno, ali, računam, ajmo kušati.

Foto: Željko Krnčević

Spakira mi moj Petar uz ostalu ribu i malo više od kila ovih prapovijesnih stvorova.  I onda sam se sitija da je i naš vrli šjor Veljko Barbieri pisao kako je čak i slavni Casanova častio svoje dame ovim popularnim rakovima. Pa nema šta nego provati.

Otkinija sam im vrhove i krajeve. Srića da nisam klišta. Pa ih skuva klasično, na buzaricu s malo prezle, pomidorica i vina, uz riblju juhu kao temeljac.

Pomidore sam malo zažutija na kapuli. Ne triba ni govorit da je sve na extra vergine ulju lipe zelene boje. Mrliši ka đul. I bi gotovo, pa ajmo kušati. E, ali kako. Oddlučija sam bez priloga. Znači, prva dva tri nisam bija zadovoljan. Teško je doći do mesa koje je u bodljikavom oklopu, ali je jako ukusno. A u nogicama koje su mišićave krije se također lipo meso. Jako ukusno i podatno.

Foto: Željko Krnčević

I štaš sad? Onda sam se naoruža strpljenjem i pronaša sistem kako iz ovog malog „dinosaurusa“ istisnuti meso. Rastvori se zadnji članak i prstima (pazite da se ne porižete) istiskava meso. Onda ga još rastvorimo i opet prstima sastružemo sadržaj. Ja sam uspio odolit i stvorila se jedna lipa hrpica vrijedna uloženog truda. I onda vrlo malo kruhića (radi debljanja  ), pa centimetar po centimetar uživancije u svakom zalogaju.

Ne znam što drugi misle, ali meni se eto svidilo ono što kao žbir s očima na repu promatra s morskog dna, sve tamo od Aristotela do Venecije i našeg Sokola.

Živilo mi drago moje More!

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Kozice s crvenim kupusom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.