VIDEO Sjeverna i atlantska Europa na udaru jakih ciklona – Veliku Britaniju u svega tjedan dana pogodile tri razorne oluje

Foto: Pixabay/Ilustracija

Nakon Dudleya i Eunice, Veliku Britaniju je noćas pogodila treća razorna oluja u svega tjedan dana. Ciklona Franklin udarila je od obalu britanskog otoka vjetrovima jačim od 120 km/h. 

Stanovnicima obalnih dijelova Velike Britanije posljednjih tjedan dana nije lako. Sredinom tjedna dobro ih je razdrmala oluja Dudley, nakon njega na otok se sručila razorna Eunice koja je u neke dijelove otoka donijela udare vjetra i do 200 km/h na sat, da bi ih krajem tjedna pogodila još jedna, jednako moćna oluja Franklin.

BBC piše kako su dijelovi Sjeverne Irske poplavljeni, a slično je i u Yorkshireu, za čije područje je izdano više od 80 upozorenja od poplava.

Oluja Franklin stiže svega nekoliko dana nakon što je oluja Eunice ubila tri osobe i ostavila gotovo milijun i pol domova bez struje. Olujni “poljubac” oluje Eunice osjetio je i glavni grad Engelske, gdje je oštećena O2 arena.

Najveće brzine vjetrova jutros su zabilježene u Capel Curigu u Walesu – 126 km/h, te u Orlock Headu u Sjevernoj Irskoj – 125 km/h. Stanovnici su upozoreni da izbjegavaju kretanje u blizini drveća, čija korijenje je oslabljeno zbog uzastopnog naleta tri razorne oluje pa postoji mogućnost od rušenja stabala.

Ništa bolje nije niti u Nizozemskoj, zemlji koja je zbog ravnog terena i niske nadmorske visine, i inače na udaru snažnih vjetrova.

Meteorološki zavod KNMI izdao je žuto upozorenje za cijelu državu, upozoravajući na udare vjetra do 90 kilometara na sat. To se posebno odnosi na obalu Nizozemske. Općina Rotterdam zatvorila je niže rive zbog očekivanog podizanja razine vode od 2,5 metara.

Oluja Eunice, koja je tijekom vikenda pogodila Nizozemsku s vjetrovima od 140 km/h, iza sebe je ostavila porušena stabla, uništene krovove, ali i 9 ljudskih žrtava. Jednog čoveka vjetar je otpuhao u more dok je hodao u blizini obale.

O tome koliko je bila jačina oluje Eunice pokazuje i videosnimka naslaganih kontejnera koje je vjetar otpuhao kao kartonske kutije, a probleme je imao i lokalni trajekt prilikom uplovljavanja u luku.

Neki su, doduše, olujni vjetar iskoristili za sportske aktivnosti i testiranje vlastitih granica, a kako je to izgledalo možete pogledati u videu u nastavku.

 

J.K.