2 min. čitanja

Mljetski proizvođači pozvani na drugo po redu ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića

Mljetski proizvođači pozvani na drugo po redu ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića
Foto: Pixabay/Ilustracija

MLJET – Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” i Agronomski fakultet iz Zagreba organiziraju drugo ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića. Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani mljetski proizvođači vina, rakija i likera da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje koje će se održati 5. ožujka 2022. u Domu kulture u Zabrežju, Babino Polje.

Nakon ocjenjivanja vina, u 17 h bit će održano predavanje za vinogradare i maslinare te degustacija vina, rakija, likera i mljetskog maslinovog ulja. Pozivamo sve da nam se pridruže na predavanju i degustaciji. Obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera!

Sudionicima će biti dodijeljene i nagrade sponzora NP Mljet u vidu profesionalnih talijanskih aku-škara i aku-pilica za obrezivanje loze i maslina.

Uzorci vina i jakih alkoholnih pića se mogu predati najkasnije do 4. ožujka 2022. godine u zgradi Uprave Nacionalnog parka Mljet na adresi Pristanište 2 radnim danom od 7 do 15 sati. Uz predaju uzoraka bit će potrebno ispuniti prijavu za ocjenjivanje. Ocjenjivanje će se vršiti od strane ocjenjivačkog tima u sastavu:

Ivanka Čelar, dugogodišnja voditeljica ispostave Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo u Janjini

Frano Vlašić, upravitelj zadruge PZ Stoviš iz Stona

Zrinka Favro i Frano Mihlinić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede

Aleksandar Brodski s Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Uzorci vina će se zaprimati isključivo u staklenoj ambalaži, i to u boci od jedne litre ili od 0,75 litara (po želji vinogradara), a potrebno je donijeti dvije boce istog uzorka. Kod rakija i likera dozvoljena je i drugačija ambalaža. Etiketa proizvođača je dopuštena, međutim, kako bi se ispoštovalo načelo anonimnosti, svi uzorci bit će zaprimljeni pod brojem, a komisiji za ocjenjivanje vino će biti točeno iz boce omotane neprozirnim ubrusom. Mole se proizvođači da vino prethodno pripreme za ocjenjivanje. Ukoliko nije pretočeno od početka godine, obavezno napraviti pretok, vino odvojiti od taloga i nakon pretoka zasumporiti sa 5 grama sumpora (iz vrećice) na 100 litara vina, odnosno 50 mL tekućeg sumpora na 100 litara vina. Ukoliko je vino u mjesecu siječnju pretočeno i uredno zasumporeno, zanemarite ovu uputu, ali svakako provjerite u kakvom je vino stanju.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.