Mitan Marina u Novom Vinodolskom postaje najveća suha marina u Hrvatskoj

Foto: Mitan Marina

NOVI VINODOLSKI – Mitan Marina, sa 160 vezova, nalazi se na istočnom ulazu u Novi Vinodolski, a nakon uspješne protekle ljetne nautičke sezone upravo dovršava još jednu, drugu po redu halu za smještaj brodica u takozvanoj suhoj marini. Obje hale s po 330 četvornih metara i ukupnom mogućnošću smještaja još 160 brodova u grijanim prostorima uvrštavaju ovaj priobalno-kopneni kompleks u jedinstvene marine na hrvatskoj obali Jadrana, javlja Novi list.

Time će postati suha marina sa najvećim prostorom u Hrvatskoj, gdje se pod krovom čuvaju plovila.

U prvoj hali izgrađenoj prije četiri godine, sada je na suhom vezu 80 plovila, pa je upravo zato Mitan Marina odlučila izgraditi još jednu, koja će u funkciji biti od ožujka, čime će ova marina imati čak 6.500 metara četvornih pod krovom, ističe direktor Mitan Marine Tomislav Salopek, piše HRT Radio Rijeka.

Kako se Novi Vinodolski nalazi u Podvelebitskom kanalu, tu su za razliku od drugih dijelova Jadrana i ekstremniji zimski uvjeti, koji se odnose na hladnoću i buru. Zato korisnici usluga suhe marine pod krovom, uz zaštitu od vremenskih neprilika, svoja plovila čuvaju i u grijanom prostoru, prenosi Pomorac.hr.

Foto: Mitan Marina

– Širenje na obali limitirano nam je konfiguracijom terena i lukobranom na izlazu iz marine, ali nam preostaje dobra mogućnost proširenja smještajnih mogućnosti za brodove u suhoj marini na području industrijske zone Novog Vinodolskog, u obližnjoj Vinodolskoj dolini rekao je direktor Mitan marine Tomislav Salopek.

Vlasnik Mitan marine je hrvatski poduzetnik Vanja Špiljak koji živi u Švicarskoj i podupire inicijative što ih aktualno vodstvo marine u Novom Vinodolskom, na čelu s direktorom Salopekom, nastoji ostvariti. A to jest da će Mitan marina nakon skorog otvaranja i druge hale u svojem dijelu takozvane suhe marine biti prva hrvatska nautička luka otvorena za javni promet što će imati jednak broj vezova u moru i na kopnu, po sto i šezdeset, odnosno ukupno 320 mjesta za brodove, u moru i na kopnu.

– Osim ove novosti, skorog otvaranja i druge hale za smještaj brodica na suhom, planiramo izgraditi i još šest novih apartmana u blizini Mitan marine, uz more, u uvali Muroskva, na istočnom ulazu u grad. Apartmani će biti veličine također od po 55 četvornih metra, a ispred će biti uređena betonska plaža i sunčalište – dodaje Tomislav Salopek, potvrđujući kako je posjećenost tih dosadašnjih šest apartmana bila vrlo dobra, i to s polovicom turista iz marine, te polovicom posjeta turista, koji su došli ovamo, u Novi Vinodolski, bez svojih brodica.

Franjo Deranja / Vladimir Jurić