1 min. čitanja

Na škotskom otoku pronađen fosil najvećeg dosad otkrivenog jurskog krilatog gmaza

Na škotskom otoku pronađen fosil najvećeg dosad otkrivenog jurskog krilatog gmaza
Foto: Gregory Funston/BBC

Najveći jurski pterosaur na svijetu – krilati gmaz star 170 milijuna godina – pronađen je u stijeni na otoku Skyeu, najvećem i najsjevernijem od glavnih otoka u unutarnjim Hebridima u Škotskoj.

Vrijedan nalaz otkriven je na spomenutoj lokaciji još 2017. godine, no tek sada je potvrđena njegova starost. Riječ je o pterosauru, letećem gmazu koji je živio prije 170 milijuna godina, a čiji raspon krila je dosezao 2,5 metra, piše BBC.

Detaljnim istraživanjem znanstvenici su zaključili da je riječ o novoj, dosad neotkrivenoj vrsti pterosaura koja je u čast otoka Skyea, gdje je i pronađen, nazvan Dearc sgiathanach (izgovara se Jark Ski-an-Ach).

Istraživači iz Hunterian Museuma u Glasgowu i Staffin Museuma na Skyeu, morali su se prilično namučiti da izvade kamenu ploču u kojoj se nalazio vrijedan fosil. Iznimna je rijetkost, kažu, pronaći pterosaura u jednom komadu zbog njegovih krhkih kostiju pa je ovo otkriće sa škotskog otoka znanstvenicima još vrijednije. Samo na temelju podataka iz lubanje zaključili su da je Dearc imao dobar vid.

Foto: Natalija Jagielska/BBC

– Stanje pronađenog fosila je izvanredno, daleko iznad bilo kojeg pterosaura ikada pronađenog u Škotskoj, i vjerojatno najbolji britanski skelet pronađen još od ranih 1800-ih. Njegova veličina nam govori da su pterosauri postali veći mnogo ranije nego što smo mislili, mnogo prije razdoblja krede kada su se natjecali s pticama – kazao je profesor Steve Brusatte sa Sveučilišta u Edinburghu.

Najveći i najbolji ikad sačuvani fosil pterosaura – Dearc, bit će smješten u Nacionalnom muzeju Škotske, gdje će biti izložen za posjetitelje, ali i dalje proučavan.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.