Drastično skočila cijena nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu

Foto: Pixabay/Ilustracija

Prvi put nakon 8 godina cijena nafte na londonskom tržištu probila je granicu od 100 dolara po barelu. Razlog je strah trgovaca da će ruski napad na Ukrajinu poremetiti opskrbu naftom i plinom.

Skok cijene nafte mogao bi dodatno utjecati na inflaciju i porast cijena osnovnih namirnica, a što bi moglo dodatno usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik sirove nafte, koju uglavnom prodaje europskim rafinerijama. Uz to su i najveći svjetski izvoznik prirodnog plina pa ne čudi informacija da je cijena plina u Europi, nakon napada Rusije na Ukrajinu, skočila za čak 40%.

Kao odgovor na rusku vojnu akciju, čelnici Europske unije rekli su da će Rusiji uvesti dodatne sankcije, no analitičari dvoje da će ekonomske sankcije uopće utjecati na Vladimira Putina da povuče svoju vojsku iz susjedne zemlje.

Velika Britanija je zamrznula imovinu pet banaka i tri ruska milijardera, dok je SAD nametnuo kaznu ruskoj tvrtki koja stoji iza plinovoda Sjeverni tok 2 i njezinim korporativnim službenicima.

Sjeverni tok 2 je cjevovod dugačak 1200 kilometara ispod Baltičkog mora, koji je dizajniran za transport plina od ruske obale u blizini Sankt Peterburga do Lubmina u Njemačkoj.