1 min. čitanja

Drastično skočila cijena nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu

Drastično skočila cijena nafte nakon ruske invazije na Ukrajinu
Foto: Pixabay/Ilustracija

Prvi put nakon 8 godina cijena nafte na londonskom tržištu probila je granicu od 100 dolara po barelu. Razlog je strah trgovaca da će ruski napad na Ukrajinu poremetiti opskrbu naftom i plinom.

Skok cijene nafte mogao bi dodatno utjecati na inflaciju i porast cijena osnovnih namirnica, a što bi moglo dodatno usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik sirove nafte, koju uglavnom prodaje europskim rafinerijama. Uz to su i najveći svjetski izvoznik prirodnog plina pa ne čudi informacija da je cijena plina u Europi, nakon napada Rusije na Ukrajinu, skočila za čak 40%.

Kao odgovor na rusku vojnu akciju, čelnici Europske unije rekli su da će Rusiji uvesti dodatne sankcije, no analitičari dvoje da će ekonomske sankcije uopće utjecati na Vladimira Putina da povuče svoju vojsku iz susjedne zemlje.

Velika Britanija je zamrznula imovinu pet banaka i tri ruska milijardera, dok je SAD nametnuo kaznu ruskoj tvrtki koja stoji iza plinovoda Sjeverni tok 2 i njezinim korporativnim službenicima.

Sjeverni tok 2 je cjevovod dugačak 1200 kilometara ispod Baltičkog mora, koji je dizajniran za transport plina od ruske obale u blizini Sankt Peterburga do Lubmina u Njemačkoj.

Njemačka je, podsjetimo, u utorak zamrznula konačno odobrenje za spomenuti naftovod, koji je izgrađen, ali još nije u funkciji.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.