3 min. čitanja

OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a

OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a
Foto: USNI News

Tri ruske krstarice s vođenim raketama raspoređene su preko Crnog i Sredozemnog mora kako bi se suprotstavile trima udarnim skupinama nosača NATO-a, što je izazvalo zabrinutost u Pentagonu, rekao je američki obrambeni dužnosnik za USNI News.

Od ponedjeljka su tri krstarice klase Slava djelovale u Egejskom moru i oko njega – RTS Moskva  (121) u Crnom moru, RFS  Varyag  (011) južno od Italije i RTS  Maršal Ustinov (055) uz obalu Sirije, u blizini ruske pomorske baze u Tartusu.

Moskva je smještena u Crnom moru, dok je maršal Ustinov doplovio iz Sjeverne flote, a Varyag  iz Pacifičke flote. Ustinov  i Varyag  ušli su u Sredozemno more sa suprotnih strana još ranije ovog mjeseca.

Tri “Slave” naoružane su sa 16 protubrodskih krstarećih raketa SS-N-12 Sandbox – svaka veličine telefonskog stupa. Razvijeni su 1970-ih za borbu protiv američkih i NATO nosača zrakoplova preplavljujući ih salvom krstarećih raketa za potapanje brodova velike brzine.

Goran Vojković: Zašto američki nosači zrakoplova ne smiju u Crno more?

Položaj krstarica oko Egejskog mora komplikacija je za udarne grupe američkih, talijanskih i francuskih nosača koje djeluju na Sredozemnom moru posljednjih nekoliko tjedana.

USS Harry S. Truman (CVN-75) i njegova pratnja dobili su zadatak američkog ministra obrane Lloyda Austina od kraja prosinca da ostanu u našoj regiji, upravo zbog opasnosti od napada ruskih snaga na Ukrajinu. Nosač zrakoplova F-35B talijanske mornarice ITS  Cavour (CVH-550) i nosač francuske mornarice FS  Charles de Gaulle (R 91) i njihova pratnja također djeluju na Sredozemlju.

Kako su Rusi gomilali svoju mornaricu u Sredozemnom i Crnom moru, SAD je dodatno povećao broj krstarica i razarača s navođenim projektilima u američkoj 6. floti. Od utorka, SAD ima desetak ratnih brodova s ​​navođenim projektilima koji djeluju u regiji, prenosi USNI News.

Četiri razarača s vođenim projektilima na istočnoj obali – USS Donald Cook (DDG-75), USS  Mitscher (DDG-57), USS  The Sullivans  (DDG-68) i USS  Gonzalez (DDG-66) – napustili su SAD prošlog mjeseca.

– Tijekom svog razmještaja sudjelovat će u nizu pomorskih aktivnosti u potpori američkoj 6. floti i našim saveznicima u NATO-u – objašnjeno je za USNI News od američke ratne mornarice.

Ti su se brodovi pridružili naprijed raspoređenim USS  Ross  (DDG-71), USS  Roosevelt  (DDG-80), USS  Porter  (DDG-78) i USS  Arleigh Burke (DDG-51), te pratnji Harry S. Truman CSG .

Iako se rusko oružje čini impozantno, krstarice i razarači Aegis imaju sofisticiranije sustave proturaketne obrane koji nadmašuju rusko oružje iz 1970-ih i 1980-ih. Rizik za brodove SAD-a i NATO-a je ako su raketni branitelji pretrpani brojem oružja koje Rusi ispaljuju, a američkim i NATO-ovim brodovima ponestane presretača.

Prošlog tjedna, šef pomorskih operacija adm. Mike Gilday rekao je da je američka mornarica spremna za interakciju s ruskom mornaricom u ovoj regiji.

– Stalno djelujemo u i oko Rusa i Kineza. Dakle, to nije ništa novo – rekao je u petak na pitanje novinara o ruskim krstaricama.

U međuvremenu, kao odgovor na rusku izjavu da su ukrajinske regije Donjeck i Luhansk neovisne republike, Pentagon šalje više snaga na istočni front NATO-a.

Te snage uključuju pješadijski bataljun od 800 vojnika koji ide prema Baltiku, premještanje osam borbenih lovaca F-35 Lighting II Joint Strike Fighter dalje na istok, 20 jurišnih helikoptera AH-64 koji se kreću u regiju Baltika i 12 helikoptera AH-64 koji idu u Poljsku.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSIJA NAPALA UKRAJINU Granatiraju više gradova, izvršili i desant s mora!
RADAR GA NE VIDI Misteriozni odjel ruske vojske razvio je novo i navodno najubojitije svjetsko oružje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.