3 min. čitanja

FOTO Predstavljena novoformirana specijalistička ronilačka skupina modula za spašavanje na vodi DIP CZ

FOTO Predstavljena novoformirana specijalistička ronilačka skupina modula za spašavanje na vodi DIP CZ
Foto: Ivana Nobilo, Srđan Vrančić, Damir Zurub, Jurica Bezak

U sklopu vježbe „Plitvička jezera 2022“ koja se od 22. do 25. veljače 2022. održavala na Plitvičkim jezerima, rijeci Korani, potopljenom objektu (brod) Sigrid i izvoru Sinjac (speleo objekt) danas je službeno predstavljena novoformirana specijalistička ronilačka skupina unutar modula za spašavanje na vodi Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (DIP CZ).

Tom prigodom, nazočnim uzvanicima i pripadnicima DIP CZ-a obratio se ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut te istaknuo kako je cilj ustrojavanja specijalističke ronilačke skupine unutar modula za spašavanje na vodi DIP CZ stvoriti profesionalni kadar za intervencije u katastrofama, poplavama i ostalim ugrozama, a vezane za djelovanje na vodi i pod vodom.

Naglasio je da ovo nije jedina sposobnost koju RCZ razvija unutar Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te rekao kako ona posjeduje i opremu te uvježbane pripadnike za traganje i spašavanje u ruševinama, tehničko-taktičku potporu te za zbrinjavanje stanovništva.

Započeli smo i proces osposobljavanja za stabilizaciju i podizanje zrakoplova u nesrećama u zračnim lukama u slučajevima izlijetanja zrakoplova sa uzletno-sletne staze. Nabavljena je oprema vrijednost oko 7,5 milijuna kuna te nam predstoji uvježbavanje rada i suradnja sa zračnim lukama u vezi izrade SOP-ova. Kako je jedna od sposobnosti DIP CZ-a i KBRN zaštita, dobivanjem natječaja za projekt rescEU KBRN ROSDEC, u vrijednosti 20,7 mil. EUR, i ovu sposobnost ćemo podići na višu razinu – dodao je Trut.

Prev 1of11 Next

Sudionike vježbe na samom početku pozdravili su Andreja Vedrina, voditeljica medija tima unutar specijalističke ronilačke skupine, Rene Cipovec, koordinator ronioca, Tomislav Kovačević, ravnatelj JU NP Plitvička jezera, Jasna Orešković Brkljačić, zamjenica župa Ličko-senjske županije i načelnica Stožera CZ Ličko-senjske županije, Vesna Hajsan – Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije i načelnica Stožera CZ Karlovačke županije.

Mogućnosti ove ronilačke skupine prezentirao je zapovjednik DIP CZ-a Mladen Vinković koji je istaknuo kako je plan ustrojiti ukupno 60ak ronilaca sa zapovjednim kadrom unutar DIP CZ: po 16 ronilaca u svakom DIP CZ (po dva tima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci) koji će biti osposobljeni za najzahtjevnije hitne intervencije pretraživanja i tehničkih radova pod vodom, spašavanje iz ugroženih ili potonulih plovila ili zrakoplova, pretraživanje i mapiranje dna na području nesreće, izradu dokumentacije za potrebe stručnih uviđaja i planova, operacije dizanja na površinu potonulih plovila ili zrakoplova, tehničke intervencije u cilju ublažavanja posljedica ekoloških incidenata, ali i prenositi znanja i vještine pripadnicima ostalih postrojbi DIP-a CZ.

Specijalistička ronilačka skupina unutar modula za spašavanje na vodi DIP CZ u svom sastavu  ima Media tim, tehnički i znanstveni tim. Svaki od tri tima okuplja profesionalce iz područja kojim se bave.

Vježba „Plitvička jezera 2022“ provedena je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH i uz podršku Plave promocije, a s ciljem međunarodne razmjene znanja i iskustava te provjere standardnih operativnih postupaka i usklađivanja djelovanja ronioca i novih tehnologija radi brzog pronalaženja, markiranja i izvlačenja utopljenika. U sklopu vježbe odrađeni su i  znanstveni zaroni u jezero Kaluđerovac unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera gdje je uspješno napravljen fotogrametrijski 3D snimak potopljene barke u svrhu vizualne analize geometrije postojećeg stanja.

Prev 1of11 Next

Na današnjem pokaznom dijelu vježbe, 15 pripadnika specijalističke ronilačke skupine DIP CZ i 4 pripadnika ronilačkog tima Uprave Republike Slovenije za zaščito i reševanje prikazali su potragu za utopljenicima pri čemu su koristili nove tehnologije: posebne sonare, podvodne robote i skutere te drugu specijalnu opremu za ronjenje u otežanim uvjetima, a za pretragu obale korišten je dron.

Darko But, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito reševanje, nakon vježbe izjavio je kako je riječ o već tradicionalnoj bilateralnoj suradnji. Imamo jednake postupke i jednaku opremu, ovakva vježba odlična je za upoznavanje sudionika i razmjenu iskustava. Suradnja slovenske i hrvatske strane je na visokom nivou, mi u Sloveniji imamo jako dobru državnu jedinicu, ona je sposobna ići na dubine do 150 metara i za sve to ima adekvatnu opremu. Na samoj vježbi dobro smo podijelili zadatke, jedan tim je tražio, dok je drugi tim spašavao. Na vježbi smo vidjeli i ostalu opremu, vidjeli smo amfibijsko vozilo kojim raspolaže hrvatska strana. Ocjena cijele vježbe je na zavidnoj razini, zaključio je But.

U bazi operacije prikazana je oprema DIP CZ-a: komunikacijsko-zapovjedno vozilo, šatori Belina, teretni kamion za prijevoz opreme, prikolice s agregatom za struju, putnička kombi vozila te teretno kombi vozilo s prikolicom i amfibijom.

Andreja Vedrina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.