Foto: Youtube / DHMZ / Screenshot

Zbog olujne bure, Državni hidrometeorološki zavod za čitav Jadran oglasio je najviši stupanj opasnosti, crveni meteoalarm. 

Objavljeno je upozorenje za pomorce:

Udari bure u daljnjem jačanju na 35-70, u Velebitskom kanalu do 90 čvorova, a prema otvorenom moru južnog i manjeg dijela srednjeg Jadrana udari juga i istočnog vjetra 35-45 čvorova koji će od sredine dana skretati na buru i jačati do 70 čvorova. More 5, na otvorenom moguće i 6. Mjestimice nevere.

Zbog olujnog vjetra u prekidu su:

  • trajektne linije: Prizna–Žigljen i Stinica-Mišnjak,
  • katamaranske linije: Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalj-Rab-Rijeka, 9602 Vis-Split,
  • brodska linija 310 Mali Lošinj-Unije-Susak.

Katamaran na liniji 9403 Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist u povratku ne pristaje u luku Zapuntel.

Katamaran na liniji 9603 Jelsa-Bol-Split ne pristaje u luku Bol.

Nema slobodnih pravaca za kamione prema Dalmaciji

Hrvatski autoklub izvještava da zbog olujne bure i zimskih uvjeta trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama od Zagreba prema Dalmaciji te obratno.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je preko Gračaca, Obrovca i Karina – DC50 i DC27);
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
  • Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je državnom cestom kroz Gorski kotar – DC3);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta Prezid-Zaton Obrovački (DC27).

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti DC99 čvor Križišće-A7-Križišće (DC501) i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu te osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom (I. skupina).

D.G.