2 min. čitanja

Zelenski zahvalio Turcima zbog zabrane ulaska ruskim brodovima u Crno more

Zelenski zahvalio Turcima zbog zabrane ulaska ruskim brodovima u Crno more
Foto: Youtube / Screenshot

Predsjednici Ukrajine i Turske Volodimir Zelenski i Recep Tayyip Erdogan razgovarali su danas telefonskim putem. Zelenski je objavio kako je Turska zabranila ulaz u Crno more ruskim ratnim brodovima, javlja Ukrinform. No, odmah nakon njegove izjave stigao je demantij. Šef turskog ureda za Bliski Istok naveo je kako takva odluka još nije donesena.

– Zahvaljujem se svom prijatelju predsjedniku Turske Erdoganu i ljudima Turske na njihovoj snažnoj podršci. Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova kroz Crno more i značajna vojna i humanitarna podrška Ukrajini danas su iznimno važni. Narod Ukrajine to nikada neće zaboraviti – naveo je Volodimir Zelenski.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1497564078897774598?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497564078897774598%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fba.n1info.com%2Fsvijet%2Fzelenski-turska-zabranila-ulaz-u-crno-more-ruskim-ratnim-brodovima%2F

U priopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i Zelenski razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu i najnovijim zbivanjima na tom planu, javlja N1 BiH.

Ragib Soylu naveo je kako pretpostavlja da je Zelenski ovim tvitom uputio zahtjev da Turska to učini, ali i naveo kako takva odluka još nije donesena.

Erdogan je tijekom razgovora izrazio sućut građanima Ukrajine koji su izgubili živote u ruskom napadu te poželio brz oporavak ranjenima.

Poručio je kako se trude da se primirje proglasi što je prije moguće kako Ukrajina ne bi trpjela daljnju štetu i kako bi se spriječio daljni gubitak života.

Turski ministar vanjskih poslova razgovarao je s Lavrovom

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u telefonskom je razgovoru pozvao svojega ruskog kolegu Sergeja Lavrova da prekine vojnu operaciju u Ukrajini, rekao je turski diplomatski izvor.

Turska je dosad u više navrata osudila “neprihvatljivu” odluku Rusije o invaziji na Ukrajinu, prenosi Index.

Cavusoglu je Lavrovu kazao da daljnja eskalacija vojnih napetosti nikome neće biti od koristi, rekao je turski diplomatski izvor, želeći ostati anoniman.

Turska je ponudila posredovanje između dviju zemalja kako bi se pokušao izbjeći sukob Moskve i Kijeva.

Cavusoglu je ponovio i da je “Turska spremna biti domaćin potencijalnih pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine”, kazao je isti izvor.

Turska nastoji balansirati između Rusije i Ukrajine. S objema zemljama je u prijateljskim odnosima. Ankara je saveznica Ukrajine, no Turska je istodobno vrlo ovisna o Rusiji zbog opskrbe energijom, piše agencija France presse.

Vijeće Europe odlučilo je u petak suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije.

No Turska je, prema ministarstvu vanjskih poslova, ostala suzdržana po tom pitanju kako se ne bi “prekinuo dijalog” s Moskvom.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Turska tvrdi da ne može blokirati ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.