2 min. čitanja

HGSS izvlačio čak tri vozila stranih državljana s ceste preko Velebita na kojoj je zabranjen promet!

HGSS izvlačio čak tri vozila stranih državljana s ceste preko Velebita na kojoj je zabranjen promet!
Foto: HGSS Zadar

JASENICE – Hrvatska gorska služba spašavanja Zadar izvijestila je o čak tri vozila koja su u teškim uvjetima (snijeg nošen snažnom burom) uspješno izvukli s Majstorske ceste. Radi se o prometnici preko Velebita koja je od  15. studenog do 15. travnja označena zabranom prometa.

Poziv od centra 112 u 10:48 da se na Majstorskoj cesti, između prijevoja Mali Halan i Tulovih greda, nalazi vozilo stranih tablica  koje je ostalo zablokirano u snijegu sa dvije osobe u vozilu. U razgovoru s osobljem u centru  dogovoreno je da će spašavatelji doći do njih terenskim vozilom te ih, u slučaju da njihovo vozilo ne može nastaviti dalje, prevesti do mjesta gdje se dogovorimo. Iz Zadra kreće 5 spašavatelja stanice Zadar sa dva vozila.

Usprkos vrlo lošim uvjetima, snijeg nošen olujnom burom, spašavatelji se probijaju kroz nanose  prema mjestu poziva. Putem prema Tulovim gredama srećemo još jedno strano vozilo sa obitelji koja je zapela u snijegu, jer ih je navigacija navela na Majstorsku cestu. Njihovo vozilo smo izvukli uporabom vitla nakon čega ih upućujemo  nazad prema Obrovcu na cestu, te nastavljamo dalje prema prvim pozivateljima za pomoć.

Ubrzo se dolazi do osoba koje su zvale. Izvlačimo ih iz snijega te otpraćamo natrag prema Sv.Roku, jer je cesta niže od prijevoja Mali Halan na više mjesta zatrpana nanosima snijega.

Intervencija je završila oko 16:00 povratkom u bazu u Zadar.

ŽESTOKA BURA NA KVARNERU Brojna ograničenja u cestovnom i pomorskom prometu

27.2.2022. U 02:26 ujutro stiže novi poziv sa istog mjesta. I u ovom slučaju se radi o stranim državljanima. Iz Zadra kreću tri spašavatelja. Kako nismo mogli vozilom do njih nastavljamo pješke. Pomažemo im iskopati vozilo iz zapuha i upućujemo natrag prema Sv.Roku. Sa njima odlazi i jedan od spašavatelja koji ih navodi sigurnim putem do Zatona Obrovačkog gdje se nalazi ostatak ekipe.

Intervencija završava u 6:00 ujutro.

Svake godine se ponavlja  isti problem sa stranim državljanima na toj prometnici na koju ih navodi navigaciski sustav. Nadamo se da ćemo u suradnji sa ostalim službama doći do riješenja kako bi se ovakve situacije spriječile, izvijestio je HGSS.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Vozač kamiona koji je zaglavio na Velebitu: “Tužit ću Hrvatske ceste, nema znaka da se tamo ne smije”
Kamion s otpadom zaglavio prema zaštićenom području Velebita – Vlasnik: “Vozač se zabunio”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.